Diétás sós palacsinta, amitől nem leszel éhes fél óra múlva – Próbáld ki te is!

Diétás sós palacsinta
Diétás sós palacsinta

Diétás sós palacsinta – Laktató, könnyű és isteni finom!

Sokan vagyunk úgy vele, hogy imádjuk a palacsintát, de amikor diétázunk, hirtelen bűnös élvezetté válik. Pedig nem kell lemondanunk róla! Egy kis odafigyeléssel könnyen készíthetünk olyan diétás sós palacsintát, ami nemcsak finom, de laktató is, és még a fogyókúránkba is belefér.

Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan lehet egészségesebb hozzávalókkal isteni sós palacsintát készíteni, aminek minden falatja élvezet. Jöhet a recept?

Miért pont sós palacsinta?

A sós palacsinta méltatlanul háttérbe szorul az édes verziók mellett. Pedig mennyi lehetőség van benne!

Tölthetjük zöldséggel, csirkével, túróval, tonhallal, vagy akár egy egyszerű tojásos, spenótos keverékkel is. És a legjobb? Akár főételként is megállja a helyét!

A diétás változat pedig azért szuper, mert:

  • nem terheli meg a gyomrunkat,
  • nem tartalmaz finomított lisztet vagy cukrot,
  • és tökéletes megoldás, ha valami gyors, de egészséges vacsorára vágyunk.

A tökéletes diétás palacsintatészta alapreceptje

Kezdjük az alapokkal. Egy diétás sós palacsinta tésztájához nem kell varázslat, csak néhány jól kiválasztott összetevő.

Hozzávalók (kb. 6-8 palacsintához):

  • 3 db tojás
  • 200 g zabliszt (vagy teljes kiőrlésű liszt)
  • 2,5 dl mandulatej (vagy bármilyen növényi ital, akár víz is lehet)
  • 1 dl szódavíz
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál olívaolaj a tésztába
  • pici olaj a sütéshez (vagy használjunk tapadásmentes serpenyőt)

Elkészítés lépésről lépésre:

  1. Felütjük a tojásokat, és egy nagyobb tálban kicsit felverjük őket.
  2. Hozzáadjuk a zablisztet, majd a növényi italt fokozatosan keverjük bele, hogy csomómentes legyen.
  3. Beletesszük a sót, az olívaolajat, majd lazítjuk egy kis szódavízzel.
  4. Hagyjuk állni a masszát kb. 10-15 percet, hogy a zab jól megszívja magát.
  5. Felhevítünk egy tapadásmentes serpenyőt, és egy kevés olajjal kikenjük (vagy fújjuk le olajspray-vel).
  6. Merőkanálnyi tésztát öntünk a serpenyőbe, eloszlatjuk, és közepes lángon 1-2 percig sütjük az egyik oldalát, majd megfordítjuk.
  7. A másik oldal is kapjon 1 percet – és már kész is az első diétás palacsintánk!

Tipp: Ha a tésztát túl sűrűnek érezzük, egy kis vízzel vagy szódával nyugodtan hígíthatjuk.

Így töltsük meg – Diétás töltelék ötletek

Most, hogy megvan az alap, jöhetnek a sós töltelékek, amik nemcsak finomak, de egészségesek is.

1. Spenótos-túrós töltelék

Hozzávalók:

  • 200 g zsírszegény túró
  • 1 marék friss vagy fagyasztott spenót
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés: A spenótot serpenyőben megfonnyasztjuk egy pici olajon, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Ha kihűlt, összekeverjük a túróval, ízesítjük, majd megtöltjük vele a palacsintát.

2. Csirkés-zöldséges töltelék

Hozzávalók:

  • 150 g grillezett csirkemell
  • 1/2 piros kaliforniai paprika
  • 1/2 cukkini
  • 1 evőkanál natúr görög joghurt

Elkészítés: A csirkét felkockázzuk, a zöldségeket megpároljuk vagy serpenyőben átsütjük. A végén egy kanál joghurttal összeforgatjuk, és már mehet is a palacsintába.

3. Tonhalas-avokádós töltelék

Hozzávalók:

  • 1 konzerv tonhal (sós lében)
  • 1/2 érett avokádó
  • fél citrom leve
  • só, bors, fokhagyma ízlés szerint

Elkészítés: Villával összetörjük az avokádót, belekeverjük a lecsöpögtetett tonhalat és fűszerezzük. Friss, citromos ízű, krémes, és tele van fehérjével.

Tálalás – így lesz igazán étvágygerjesztő

Ha diétázunk, attól még ehetünk szemet gyönyörködtetően!

Tálaljuk a palacsintákat szépen feltekerve vagy háromszögbe hajtva, mellé egy kis friss salátát tehetünk, és egy natúr joghurtos öntetet is készíthetünk hozzá.

Öntet tipp:

  • 3 evőkanál görög joghurt
  • 1 kávéskanál mustár
  • pici só, bors, citromlé
    Keverjük össze – kész is a diétás szósz!

Mikor érdemes elkészíteni?

Tulajdonképpen bármikor. A diétás sós palacsinta tökéletes:

  • ebédre egy könnyű zöldségleves után,
  • vacsorára salátával,
  • de még reggelire is, ha valami különlegesebbre vágyunk.

Akár előre is megsüthetjük a palacsintákat, és dobozban a hűtőben tarthatjuk 2-3 napig. Csak töltsük meg, melegítsük fel – és már ehetjük is!

Diétás tippek a palacsintához

Ha még jobban odafigyelünk a kalóriákra, néhány plusz tipp jól jöhet:

  • A liszt egy részét kiválthatjuk zabpehelylisztre vagy csicseriborsólisztre, ami még több rostot és fehérjét tartalmaz.
  • Növényi italból válasszunk cukormentes verziót.
  • A töltelékbe kerüljön minél több zöldség.
  • Ne pirítsuk agyon olajban – egy jó serpenyő aranyat ér!

Miért érdemes beiktatni az étrendünkbe?

A diétás sós palacsinta nemcsak változatos és finom, de:

  • segít a szénhidrátok kordában tartásában,
  • sokkal laktatóbb, mint az édes változat,
  • könnyen beilleszthető akár egy alacsony kalóriás étrendbe is,
  • és teljesen személyre szabható!

Egy kis kreativitással akár minden nap más tölteléket használhatunk, így sosem válik unalmassá.

Összességében

Sokan a palacsintát még mindig a cukros, lisztes, diétagyilkos kategóriába sorolják. Pedig egy jól összeállított diétás sós palacsinta teljes értékű étkezés is lehet. És nem, nem kell lemondanunk róla akkor sem, ha épp odafigyelünk az alakunkra.

Könnyen elkészíthető, egyszerű, laktató és még a család is imádni fogja – különösen, ha mindenki saját kedvenc töltelékkel kérheti.

Ne feledjük: az egészséges étkezés nem az ízek feladását jelenti – csak egy kis tudatosságot kíván.

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Sós palacsinta mesterfokon: Az alaprecept, ami minden konyhában kötelező!

A szódavizes palacsinta forradalma: Így lesz minden palacsinta légies és tökéletes!

Szódás palacsinta: A tökéletes recept, amitől mindenki elájul!

Be the first to comment on "Diétás sós palacsinta, amitől nem leszel éhes fél óra múlva – Próbáld ki te is!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*