Egyszerű csúsztatott palacsinta: így készül a tökéletes reggeli klasszikus
Ha van egy étel, ami generációkat köt össze, az bizony a palacsinta. Mindannyian emlékszünk a gyerekkori vasárnap reggelekre, amikor már messziről éreztük az édeskés, vajas illatot a konyhából. A csúsztatott palacsinta pedig nem más, mint a hagyományos palacsinta egy különleges, mégis elképesztően egyszerű változata.
Ez az a recept, amit bárki el tud készíteni. Nem kell hozzá profi séfnek lennünk. Nem kell bonyolult technikákat ismernünk. Elég egy serpenyő, néhány hozzávaló, és egy kis lelkesedés.
Mi az a csúsztatott palacsinta?
A csúsztatott palacsinta tulajdonképpen a klasszikus, vékony, magyar palacsinta egyik legegyszerűbb formája. Az elnevezés onnan ered, hogy amikor megsült az egyik oldala, nem megfordítjuk, hanem egyszerűen kicsúsztatjuk a serpenyőből egy tányérra – megsült oldalával felfelé.
Így egy kicsit rusztikusabb, de annál finomabb textúrát kapunk. A széle enyhén ropogós, a közepe pedig puha és foszlós.
Ráadásul sokkal gyorsabban elkészül, mint az amerikai vagy a vastagabb palacsinták.
Hozzávalók – amit mindenképp készítsünk elő
A legjobb hír: nagy eséllyel minden van hozzá otthon. Semmi extra, semmi bonyolult.
Alaprecept (kb. 8-10 darab csúsztatott palacsintához):
- 25 dkg finomliszt
- 2 nagy tojás
- 1 csipet só
- 2 evőkanál kristálycukor (elhagyható, ha sósat szeretnénk)
- 5 dl tej
- 1 dl szódavíz vagy buborékos ásványvíz (a könnyedségért)
- 2 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj a tésztába
- plusz egy kevés olaj vagy vaj a sütéshez
Lépésről lépésre: így készül a csúsztatott palacsinta
1. Keverjük ki a tésztát
Kezdjük azzal, hogy egy nagy tálban felütjük a tojásokat. Hozzáadjuk a csipet sót, a cukrot, majd kézi habverővel vagy robotgéppel kicsit felhabosítjuk.
Ezután jöhet a liszt. Fokozatosan adagoljuk, miközben folyamatosan keverjük, hogy ne legyen csomós. Ha sűrű a massza, ne aggódjunk, ez teljesen normális ebben a fázisban.
Most lassan öntsük hozzá a tejet. Szép, sima, selymes állagú tésztát kell kapnunk.
Végül mehet bele a szódavíz és az olaj (vagy olvasztott vaj). A buborékos víz a lelke – ettől lesz igazán könnyed a palacsinta.
Pihentessük 10-15 percet, amíg felmelegszik a serpenyő. Ezalatt a liszt szemcséi jól megszívják magukat folyadékkal.
2. Melegítsük elő a serpenyőt
Egy tapadásmentes palacsintasütő a legjobb választás, de bármilyen lapos serpenyő tökéletes. Közepes lángon hevítsük fel. Ha túl forró, a palacsinta megég, ha túl hideg, leragad.
Cseppentsünk bele egy kis olajat vagy vajat. Egy papírtörlővel szépen eloszlathatjuk, hogy ne legyen túl zsíros.
3. Süssük meg a palacsintát
Kis merőkanálnyi (kb. 1/2 dl) tésztát öntsünk a forró serpenyőbe. Azonnal körkörös mozdulattal forgassuk meg, hogy szétterüljön.
Fontos: a csúsztatott palacsinta csak egyik oldalán sül meg! Amikor a teteje már nem folyós, és az alja aranybarnára sült, nincs más dolgunk, mint kicsúsztatni a tányérra.
Nem kell megfordítani. Nem kell vele trükközni.
Egymásra pakolhatjuk őket szépen sorban.
4. Tálalás – ahogy szeretjük
A csúsztatott palacsinta hatalmas előnye, hogy bármivel tálalhatjuk. Lehet édes, lehet sós – a fantáziánkra van bízva.
Édes változatok:
- Lekvárral: barack, málna, szilva – amit szeretünk.
- Porcukorral meghintve: egyszerű, de zseniális.
- Nutella, mogyorókrém: nem kell bemutatni.
- Mézzel és dióval: mennyei.
- Fahéjas cukorral: gyerekkor íze.
Sós változatok:
- Sajttal és tejföllel: gyors, laktató vacsora.
- Füstölt sonkával és reszelt sajttal: isteni.
- Friss zöldségekkel és krémsajttal: könnyedebb verzió.
Praktikus tippek, amiket érdemes megfogadni
- Ha vastagabb palacsintát szeretnénk, használjunk kevesebb szódavizet vagy hagyjuk ki teljesen.
- A tészta állaga akkor jó, ha tejszín sűrűségű. Nem túl folyós, de nem is betonkemény.
- Az első palacsinta mindig próba! Ne csüggedjünk, ha az nem sikerül tökéletesen.
- Érdemes minden harmadik-negyedik palacsinta előtt újra kiolajozni a serpenyőt.
- Ha szeretnénk, a tésztába tehetünk egy kis vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat vagy rumot – fantasztikus ízt ad.
Miért szeretjük annyira a csúsztatott palacsintát?
Egyszerű. Gyors. És mindig sikerélményt ad. Nincs vele macera, nem kell forgatni, nem ragad le. A széle picit ropogós, a közepe puha – tökéletes harmónia.
Ráadásul remek közös program a családdal. Miközben sülnek a palacsinták, beszélgethetünk, nevethetünk, és már készülhet is a következő adag.
Összességében
A csúsztatott palacsinta igazi jolly joker
Ha gyors reggelit keresünk, vagy valami finomat délutánra, esetleg egy villámvacsorát, akkor ez a recept mindig kéznél van.
Egy tál.
Egy serpenyő.
Néhány alapanyag.
És már kész is!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Pillekönnyű palacsinta, ami elolvad a szádban – Ez a recept mindent visz!
Fehérjedús palacsinta percek alatt – amitől a reggel is jobban indul.
A legegyszerűbb palacsinta recept – csak egy pohár kell hozzá!
Be the first to comment on "A legegyszerűbb palacsinta, amit valaha sütöttél – csúsztatott verzióban!"