Elronthatatlan palacsinta lépésről lépésre – A család kedvence lesz!

Elronthatatlan palacsinta
Elronthatatlan palacsinta

Elronthatatlan palacsinta – A tökéletes recept, amit bárki meg tud csinálni

Van egy étel, amit szerintem mindenki szeret. Kicsik, nagyok, fiatalok, idősek. Igen, ez bizony a palacsinta. Az az igazi, klasszikus, vékony tésztás, tekerhető, tölthető, ezerféleképpen variálható palacsinta.

De biztosan ti is találkoztatok már azzal a jelenséggel, hogy az első néhány palacsinta szétment, letapadt, vastag lett vagy éppen szakadt. Ugye ismerős? Nos, ennek most vége! Mutatjuk nektek a 100%-ban elronthatatlan palacsinta receptjét, amit kezdők, sőt, még a konyhába ritkán tévedők is gond nélkül meg tudnak csinálni.

Mi a titka az elronthatatlan palacsintának?

Őszintén? Nincs benne varázslat. Csak pár egyszerű, de nagyon fontos szabályt kell betartanunk.

  • A megfelelő arányok.
  • A pihentetett tészta.
  • Egy jó serpenyő.
  • És némi türelem az első palacsintánál.

Ha ezek megvannak, garantáltan nem fog elrontani minket a konyhaördög.

Hozzávalók (kb. 15-18 darabhoz)

  • 3 db tojás
  • 500 g finomliszt (BL55)
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál kristálycukor (elhagyható, de jót tesz az ízének)
  • 1 liter tej
  • 200 ml szódavíz (vagy buborékos ásványvíz)
  • 2 evőkanál étolaj a tésztába
    • olaj a sütéshez (kb. 1-2 evőkanál)

Ez az alaprecept. Ha szeretnénk, adhatunk hozzá egy kevés vaníliás cukrot, citromhéjat vagy rumot, de ez teljesen opcionális.

Lépésről lépésre – Így készül az elronthatatlan palacsinta

1. lépés: Keverjük ki a tésztát

Elsőként fogjunk egy nagyobb keverőtálat. Üssük bele a tojásokat. Adjunk hozzá egy csipet sót, az evőkanál cukrot, majd kezdjük el hozzáönteni a lisztet és a tejet felváltva.

Mi mindig kézi habverőt használunk, mert így jobban érezzük a tészta állagát. Először sűrű masszát keverünk – olyan tejföl sűrűségű legyen. Így nem lesz csomós.

Ha az elején jól elkeverjük, utána már csak fokozatosan adagoljuk hozzá a maradék tejet. A végén mehet bele a 200 ml szódavíz és a két evőkanál étolaj.

A végeredmény egy híg, de nem vízszerű tészta legyen. Ha megemeljük a habverőt, a lecsorgó tészta szép, egyenletes, folyós csíkban hulljon vissza.

2. lépés: Pihentetés – ne hagyjuk ki!

Ez az a lépés, amit sokan kihagynak. Pedig nagyon nem kéne.

Legalább 20-30 percet pihentessük a tésztát. Ilyenkor a liszt teljesen felveszi a nedvességet, a tészta szép egységes lesz, a palacsinták pedig nem fognak szakadni.

Ha több időnk van, akár egy órát is állhat a tészta – de ne ijedjünk meg, ha sietünk, a fél óra is csodát tesz.

3. lépés: Jöhet a sütés!

Na, itt jön a konyhai titok másik fele: a serpenyő.

Legjobb egy klasszikus palacsintasütő. Ha nincs, egy jó minőségű teflon vagy kerámia bevonatos serpenyő is tökéletes.

  • Melegítsük fel közepes lángon.
  • Egy csepp olajat tegyünk bele (az első palacsinta előtt érdemes, utána már csak, ha szükséges).
  • Egy merőkanál tésztát öntsünk bele.
  • A serpenyőt gyorsan körkörösen forgassuk, hogy a tészta vékonyan, egyenletesen elterüljön.

Süssük kb. 1-2 percig, amíg a széle elkezd felválni és enyhén barnulni. Ekkor egy lapáttal vagy ügyes mozdulattal fordítsuk meg, és süssük a másik oldalát is kb. fél-egy percig.

Fontos! Az első palacsinta mindig próba. Ha túl vastag lett, tehetünk még egy kis szódát a tésztába. Ha túl vékony, akkor legközelebb egy picit több tésztát merjünk.

Töltelék ötletek – mert itt jön az igazi buli

A palacsinta legjobb része, hogy szinte bármivel tölthetjük.

Íme pár klasszikus és kreatív ötlet:

  • Lekváros: barack, málna, eper – bármilyen házi vagy bolti lekvár.
  • Kakaós: egy kevés kristálycukor és jó minőségű kakaópor keveréke.
  • Diós: darált dió, porcukor, kevés tejjel meglocsolva.
  • Túrós: édes túró töltelék vaníliás cukorral és citromhéjjal.
  • Nutellás-banános: igazi gyerek kedvenc.
  • Mákos: darált mák porcukorral – mennyei!
  • Sós változat: sonka-sajt, tejfölös-gombás, vagy akár spenótos-fetás töltelék.

Néhány trükk, amitől még jobb lesz

  • Ha a tészta túl sűrű pihentetés után, bátran hígítsuk egy kevés szódával vagy tejjel.
  • Ha az első palacsinta letapad, kenjük ki egy picit jobban olajjal a serpenyőt.
  • A tésztába tett olaj segít abban, hogy ne ragadjon le, így kevesebb olajat kell a sütéshez használni.
  • A palacsintát érdemes azonnal melegen tölteni, mert úgy tekeredik a legszebben.

Miért mondjuk, hogy elronthatatlan?

Egyszerűen azért, mert ha ezt az arányt és ezt a folyamatot követjük, nem tud elrontani minket a konyha.

Nem lesz csomós.
Nem fog szakadni.
Nem lesz vastag gumilap sem.

És ami a legjobb: garantáltan nem kell kidobni az első kettőt sem.

Tárolás és újramelegítés

Ha marad (ami ritka, de előfordul), simán letakarva hűtőben eláll 2-3 napig. Újramelegíthetjük mikróban pár másodperc alatt, de még jobb, ha egy száraz serpenyőben picit átmelegítjük.

Összességében

A palacsinta, ami mindig mosolyt hoz…

Tényleg nincs még egy ilyen univerzális étel. Egyszerű, gyors, olcsó, és mindig sikert arat.

Készítsétek el bátran ezt az elronthatatlan palacsinta receptet, és osszátok meg velünk, hogy nektek melyik töltelék a kedvencetek!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Pillekönnyű palacsinta, ami elolvad a szádban – Ez a recept mindent visz!

Fehérjedús palacsinta percek alatt – amitől a reggel is jobban indul.

A legegyszerűbb palacsinta recept – csak egy pohár kell hozzá!

Be the first to comment on "Elronthatatlan palacsinta lépésről lépésre – A család kedvence lesz!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*