Gluténmentes banános palacsinta – Egyszerű, gyors és isteni finom!
Valljuk be, néha mindannyiunknak szüksége van egy olyan receptre, ami nemcsak gyorsan elkészül, hanem egészségesebb alternatíva is a klasszikus édességekhez képest. És ha még gluténmentes is, az már csak hab a tortán. Pontosan ilyen ez a gluténmentes banános palacsinta, amit most megosztunk veletek.
Nem kell hozzá különleges hozzávalókat beszerezni, nem kell órákon át a konyhában állni. Csupán pár érett banán, néhány alapanyag, egy kis keverés, sütés – és már ehetjük is!
Ebben a cikkben lépésről lépésre végigvezetünk az elkészítésen, adunk tippeket a tökéletes állag eléréséhez, sőt, még variációkat is mutatunk, ha kísérleteznétek.
Miért imádjuk a gluténmentes banános palacsintát?
Mert:
- Egészségesebb, mint a hagyományos palacsinta.
- Teljesen gluténmentes, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják.
- Nem tartalmaz hozzáadott cukrot (a banán édessége bőven elég!).
- Pofonegyszerű elkészíteni.
- Teljes értékű reggeli, uzsonna vagy akár desszert is lehet.
És ami még szuper benne: akár gyerekekkel együtt is elkészíthetjük. Ők imádják törni a banánt!
Hozzávalók (kb. 8-10 kisebb palacsintához)
- 2 nagyobb, jól megérett banán
- 2 darab tojás
- 50 g gluténmentes zabpehely (vagy zabpehelyliszt)
- 1 teáskanál sütőpor (gluténmentes!)
- 1 teáskanál vanília aroma (opcionális)
- Egy csipet só
- 1-2 evőkanál növényi tej (ha szükséges az állaghoz)
- Kókuszolaj vagy vaj a sütéshez
Tipp: Ha szeretnénk, mehet bele egy kis fahéj vagy reszelt citromhéj is, hogy még illatosabb és különlegesebb legyen.
Lépésről lépésre – Így készül a gluténmentes banános palacsinta
1. lépés – A banán előkészítése
Elsőként fogjuk a két banánt, meghámozzuk, és egy tálban alaposan összetörjük villával. Az a jó, ha minél érettebbek – a barnás foltok most kifejezetten előnynek számítanak! Ettől lesz természetesen édes a palacsintánk.
2. lépés – Hozzáadjuk a tojásokat
Üssük fel a két tojást, és keverjük hozzá a banánhoz. Alaposan dolgozzuk össze, hogy egy selymes, krémes alapot kapjunk. Nem kell gép, egy kézi habverő vagy villa is tökéletesen megfelel.
3. lépés – Jöhetnek a száraz hozzávalók
Most tegyük bele a zabpelyhet (vagy a zabpehelylisztet), a sütőport, a vanília aromát és a csipet sót.
Elkezdhetjük összekeverni, de ha túl sűrűnek érezzük, adjunk hozzá 1-2 evőkanál növényi tejet. A cél egy sűrűbb palacsintatészta, ami kanállal adagolható, de mégis folyékony.
Tipp: Ha ropogósabb textúrát szeretnénk, hagyjuk a zabpelyhet egészben. Ha puhább, egységesebb palacsintát akarunk, használjunk zabpehelylisztet vagy turmixoljuk le előre.
4. lépés – Pihentetés (opcionális, de ajánlott)
Nem kötelező, de ha van 5-10 percünk, érdemes pihentetni a tésztát. A zab megszívja magát, és szebb, formásabb palacsintákat tudunk sütni.
5. lépés – Sütés
Forrósítsunk fel egy serpenyőt, és kenjük ki egy kevés kókuszolajjal vagy vajjal.
Kanalazzunk bele kis adagokat a tésztából – nagyjából evőkanálnyi mennyiségek ideálisak. Fontos, hogy ne akarjunk óriási palacsintákat sütni, mert ezek a gluténmentes változatok könnyebben törnek.
Süssük közepes lángon 2-3 percig az egyik oldalon. Akkor tökéletes, ha buborékok jelennek meg a tetején és az alja szépen aranybarnára sül.
Ezután óvatosan fordítsuk meg, és a másik oldalt is süssük kb. 1-2 percig.
Tipp: Ne legyen túl magas a hő, mert kívül megéghet, miközben belül nyers marad.
6. lépés – Tálalás
Jöhet a kedvenc részünk!
A frissen sült banános palacsintákat halmozzuk tányérra, és máris mehet rá a feltét.
Feltét ötletek – Dobd fel a banános palacsintát!
- Friss gyümölcsök: eper, áfonya, málna, banánkarikák
- Méz vagy juharszirup
- Mogyoróvaj vagy mandulavaj
- Olvasztott étcsoki vagy csokicseppek
- Görög joghurt vagy növényi joghurt
- Dió, mogyoró, mandula aprítva
- Fahéj és porcukor keveréke
Mi például imádjuk egy kis mogyoróvajjal és friss bogyós gyümölcsökkel. Egyszerűen mennyei!
Tippek és trükkök a tökéletes eredményhez
- Ne spóroljunk az érett banánnal! Minél édesebb a banán, annál finomabb lesz a palacsinta.
- Ha kicsit morzsálódik, keverhetünk bele plusz 1 tojást vagy egy evőkanál lenmagot (előtte áztassuk be).
- Ha nem szeretnénk zabot használni, helyettesíthetjük mandulaliszttel vagy gluténmentes univerzális liszttel is.
- Ezek a palacsinták kicsik és vastagabbak – amerikai stílusúak. Ha vékonyabb palacsintát szeretnénk, lazítsuk a tésztát több növényi tejjel, de számoljunk azzal, hogy a banán miatt sosem lesz olyan vékony, mint egy hagyományos palacsinta.
Gluténmentes banános palacsinta – Egészséges vagy csak finom?
Szerencsére mindkettő! Ezek a palacsinták:
- Rostban gazdagok (a zab és a banán miatt).
- Tele vannak energiával.
- Hozzáadott cukor nélkül készülnek.
- Nem tartalmaznak sem glutént, sem tejet (ha növényi tejet használunk).
Ezért tökéletes választás reggelire, edzés előtt, vagy akár egy délutáni nassoláshoz is.
Hogyan tároljuk?
Ha véletlenül maradna (bár erre kicsi az esély), akkor légmentesen záródó dobozban 2-3 napig simán eláll a hűtőben. Fogyasztás előtt egy picit mikrózzuk meg, vagy melegítsük vissza száraz serpenyőben – így újra puha és illatos lesz.
Akár le is fagyaszthatjuk! Fagyasztásnál tegyünk sütőpapírt a palacsinták közé, így nem ragadnak össze. Kiolvasztani elég szobahőmérsékleten, majd serpenyőben vagy sütőben pár perc alatt újramelegíthetjük.
Összességében
Miért próbáljátok ki mindenképp?
Mert:
- Gyors.
- Egészséges.
- Gluténmentes.
- Nem kell hozzá cukor.
- És egyszerűen isteni finom!
Próbáljátok ki, és írjátok meg, hogy nektek milyen lett! Mivel dobtátok fel? Mogyoróvaj, áfonya, juharszirup vagy valami teljesen más?
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Ketogén palacsinta, amit nem lehet megunni – Édesen és sósan is verhetetlen!
Így készül a tökéletes karácsonyi palacsinta – Fahéjjal, mézzel, szeretettel!
A legpuhább palacsinta, amit valaha ettél – kefirrel még finomabb!
Be the first to comment on "Gluténmentes banános palacsinta: 10 perc alatt puha, illatos és isteni finom!"