Imádjuk a palacsintát – Így készül a diétabarát változat, ami még finomabb!

Kalóriaszegény palacsinta
Kalóriaszegény palacsinta

Kalóriaszegény palacsinta: Finoman, bűntudat nélkül!

A palacsinta örök kedvenc. Legyen az reggeli, uzsonna vagy egy vasárnapi ráérős brunch, mindig jó választás.

De valljuk be, sokszor megfordul a fejünkben: „Ez most hány kalória lehet?” vagy „Lehet ezt egészségesebben is készíteni?”.

A válaszunk: Igen, lehet!

Ebben a cikkben mutatunk egy egyszerű, könnyen elkészíthető, mégis finom kalóriaszegény palacsinta receptet. Nem kell lemondanunk az ízekről, csak egy kicsit okosabban kell hozzányúlni az alapanyagokhoz.

Miért érdemes kalóriaszegény palacsintát készíteni?

Az egészséges életmód nem feltétlenül egyenlő a lemondásokkal. Inkább arról szól, hogy tudatosabban választunk.

A hagyományos palacsinta lisztből, cukorból és tejből készül. Ezek önmagukban nem ördögtől valók, de ha rendszeresen fogyasztjuk, szépen kúszhatnak fel a kalóriák.

A kalóriaszegény változat:

  • könnyebb a gyomornak,
  • kevesebb szénhidrátot tartalmaz,
  • alacsonyabb a zsírtartalma,
  • mégis nagyon finom.

Tökéletes választás, ha fogyókúrázunk, ha figyelünk a napi kalóriabevitelre, vagy egyszerűen csak könnyebb fogásra vágyunk.

Kalóriaszegény palacsinta alaprecept

Hozzávalók (8-10 darab vékony palacsintához):

  • 2 db tojás
  • 250 ml zsírszegény (1,5%-os) tej vagy növényi tej (pl. mandula, zab)
  • 100 g zabpehelyliszt vagy teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál eritrit vagy más kalóriamentes édesítő (opcionális)
  • 1 teáskanál vanília aroma (elhagyható, de ajánlott)
  • Pár csepp olaj a sütéshez (de tapadásmentes serpenyőben akár el is hagyható)

Tipp: Ha még kevesebb kalóriát szeretnénk, a tojássárgáját kihagyhatjuk, de akkor egy plusz tojásfehérjét tegyünk hozzá a szerkezet miatt.

Így készítjük lépésről lépésre

1. lépés – A tészta bekeverése

Egy tálba üssük bele a tojásokat.

Adjuk hozzá a tejet, majd mehet bele a liszt, a csipet só, az édesítő és a vanília aroma.

Kézi habverővel vagy botmixerrel simára keverjük. A tészta állaga kicsit hígabb lesz, mint a klasszikus palacsintáé – ez teljesen normális.

2. lépés – Pihentetés (opcionális, de ajánlott)

Hagyjuk pihenni a tésztát 5-10 percig. Ez alatt a liszt megszívja magát, és még jobb lesz a textúrája.

3. lépés – Sütés

Melegítsük fel a tapadásmentes serpenyőt.

Egy ecsettel vagy egy csepp olajjal kenjük ki, ha szükséges.

Merőkanálnyi tésztát öntsünk a serpenyő közepébe, majd körkörös mozdulatokkal oszlassuk el.

Közepes lángon süssük 1-2 percig, amíg az alja szép aranybarna lesz.

Fordítsuk meg, és süssük még fél-egy percet a másik oldalán is.

Ismételjük, amíg a tészta el nem fogy.

4. lépés – Tálalás

Készen is vagyunk! Mehet a tányérra, és már csak a feltéteken múlik, hogy mennyire lesz egészséges vagy épp kényeztető.

Egészséges feltétek – Így lesz igazán kalóriaszegény

A palacsinta önmagában is finom, de persze töltelékkel az igazi.

Mit ajánlunk?

  • Görög joghurt friss gyümölccsel (eper, áfonya, málna)
  • Cukormentes lekvár – ma már bármelyik boltban kapható
  • Banánkarikák egy kis fahéjjal
  • Light túrókrém egy kis citromhéjjal és édesítővel
  • Mogyoróvaj light – mértékkel!
  • Vagy csak egyszerűen egy csepp méz és friss gyümölcsök

Tipp: A klasszikus Nutella helyett próbáljunk ki cukormentes mogyorókrémet. Ugyanúgy mennyei, de kevesebb bűntudattal jár!

Mennyire kalóriaszegény?

Nézzük a számokat is!

Egy darab palacsinta (feltét nélkül):

  • kb. 60-70 kcal
  • 5-6 g szénhidrát
  • 3-4 g fehérje
  • 2 g zsír

Persze, ez attól is függ, milyen lisztet és tejet használunk.

Tipp: Ha zabpehelylisztet választunk, rostban gazdagabb lesz. Ez tovább tartó teltségérzetet ad.

Hogyan lehet még kalóriaszegényebb?

  • Használjunk tojásfehérjét teljes tojás helyett.
  • A tejet cserélhetjük vízre – meglepően működik!
  • Teljes kiőrlésű liszt helyett zabpehelyliszt vagy kókuszliszt is tökéletes.
  • Cukor helyett mindig édesítőt használjunk.

Gyakori kérdések a kalóriaszegény palacsintáról

Nem szakad szét a lisztmentes vagy zabos palacsinta?

Ha a tészta nem túl híg, akkor egy jó minőségű tapadásmentes serpenyőben gyönyörűen meg fog sülni.

Lehet-e sütőben készíteni?

Nem igazán. A palacsinta jellegét a serpenyős sütés adja meg. De ha valaki sütőben akar próbálkozni, inkább amerikai stílusú, vastagabb palacsintát süssön.

Mennyire laktató?

Meglepően! Főleg, ha zabpehelyliszttel készítjük, mert a magas rosttartalom sokáig eltelít.

Próbáljuk ki! – Variációk

1. Fehérjés palacsinta

Adjunk a tésztához 1 adag vaníliás fehérjeport. Így még magasabb lesz a fehérjetartalom, tökéletes edzés után!

2. Vegán változat

Tojás helyett használhatunk lenmagtojást (1 evőkanál darált lenmag + 3 evőkanál víz), tej helyett pedig növényi tejet.

3. Sós palacsinta

Hagyjuk ki a vaníliát és az édesítőt. Tölthetjük sajtkrémmel, zöldségekkel, sonkával – így egy tökéletes sós, de kalóriaszegény ebéd vagy vacsora lesz belőle.

Összességében

Imádni fogjuk!

A kalóriaszegény palacsinta nem kompromisszum. Inkább egy okosabb választás.

Finom, gyors, egyszerű és abszolút bűntudatmentes. Lehet reggeli, ebéd vagy akár vacsora is.

Kísérletezzünk bátran a feltétekkel, variáljuk az alapanyagokat, és fedezzük fel, hogy az egészséges is lehet elképesztően finom!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Reggeli, ami nem hizlal: próbáld ki a diétás banános palacsintát!

Tepsis almás palacsinta – A lusták mennyei desszertje, amit mindenki imádni fog.

Puha, illatos, mennyei: almás palacsinták lépésről lépésre.

Be the first to comment on "Imádjuk a palacsintát – Így készül a diétabarát változat, ami még finomabb!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*