Így készül a tökéletes karácsonyi palacsinta – Fahéjjal, mézzel, szeretettel!

Karácsonyi palacsinta
Karácsonyi palacsinta

Karácsonyi palacsinta: Ünnepi ízek a tányéron

Ahogy közeledik a karácsony, mindannyian azon gondolkodunk, hogyan tehetnénk még különlegesebbé az ünnepi menüt. Ilyenkor előkerülnek a mézeskalácsok, bejglik, forralt borok. De miért ne hoznánk egy kis karácsonyi varázslatot a reggelikbe is? Vagy akár egy gyors, de látványos desszert formájában?

Pont ezért hoztunk el nektek egy karácsonyi palacsinta receptet, ami garantáltan mosolyt csal majd a család minden tagjának az arcára.

Ez nem egy sima palacsinta. Ez puha, illatos, fűszeres és csodásan karácsonyi.

Miért készítsünk karácsonyi palacsintát?

Egyszerű. Mert ünnepi hangulatot varázsol pár perc alatt.

Képzeljük el, ahogy reggel felkelünk, és a konyhából mézeskalács, fahéj és vanília illata száll fel. Már ettől karácsonyi lesz a nap, nem igaz?

Ez a palacsinta tökéletes reggelire, uzsonnára, vagy akár a karácsonyi vacsora utáni desszertnek is. Ráadásul gyerekekkel is szuper móka elkészíteni!

Hozzávalók (kb. 12-14 db amerikai típusú palacsintához)

  • 250 g liszt (lehet sima vagy fele teljes kiőrlésű)
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál barna cukor (plusz ízmélységért)
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 csipet só
  • 2 tojás
  • 300 ml tej
  • 150 ml natúr joghurt vagy tejföl (puhaságot ad)
  • 60 g olvasztott vaj (plusz egy kevés a sütéshez)
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 1 evőkanál méz vagy juharszirup (opcionális)

A tálaláshoz:

  • Porcukor
  • Méz, juharszirup vagy csokoládészósz
  • Friss gyümölcs (pl. narancs, gránátalma)
  • Tejszínhab
  • Fahéjas porcukor szóráshoz

Karácsonyi palacsinta elkészítése lépésről lépésre

1. Keverjük össze a száraz hozzávalókat

Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot, a barna cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát, valamint a fűszereket: a fahéjat, a gyömbért, a szerecsendiót, a szegfűszeget és a csipet sót.

Már ebben a fázisban is érezni fogjuk az ünnepi illatokat. Komolyan mondjuk!

2. Jöhetnek a nedves összetevők

Egy másik tálban felütjük a tojásokat, majd hozzáadjuk a tejet, a joghurtot (vagy tejfölt), az olvasztott vajat, a vaníliát és a mézet (ha használunk).

Alaposan elkeverjük, hogy szép sima legyen.

3. Összeállítjuk a tésztát

A nedves hozzávalókat fokozatosan hozzáöntjük a szárazakhoz. Kézi habverővel vagy fakanállal keverjük össze, de nem kell teljesen simára dolgozni. Maradhatnak benne apróbb lisztcsomók – ettől lesz igazán puha és légies a palacsinta.

Fontos: Ne keverjük túl! Ez az egyik titok.

4. Mehet a sütés

Egy tapadásmentes serpenyőt felmelegítünk közepes lángon. Egy kevés vajat vagy olajat olvasztunk benne.

Egy merőkanál tésztát öntünk a serpenyő közepére, majd hagyjuk, hogy magától kissé elterüljön.

Sütés közben apró buborékok jelennek meg a tetején – ez jelzi, hogy ideje megfordítani. Ez kb. 2 perc oldalanként.

Aranybarnára sütjük mindkét felét.

Folyamatosan ismételjük, amíg el nem fogy a tészta. Ha kell, közben pótoljuk a vajat.

5. Tálalás – a legjobb rész!

Most jöhet a móka! Tornyozzuk egymásra a palacsintákat, majd megszórhatjuk porcukorral, locsolhatjuk mézzel, juharsziruppal vagy akár csokiszósszal.

Friss gyümölcsökkel (narancskarikák, gránátalma magok) is feldobhatjuk.

Egy adag tejszínhab vagy egy kanál mascarpone… hmm, maga a mennyország.

Díszíthetjük fahéjas porcukorral is – már ettől karácsonyi lesz az egész.

Tippek és trükkök, hogy tökéletes legyen

  • Ha igazán intenzív mézeskalács ízvilágot szeretnénk, tegyünk bele 1-2 evőkanál mézeskalács fűszerkeveréket is.
  • A joghurt helyett használhatunk írót is, ha van otthon – ettől még puhább lesz.
  • Ha laktózmentesen készítenénk, cseréljük a tejet növényi tejre, a vajat kókuszolajra.
  • Extra csavar: keverhetünk a tésztába apróra vágott aszalt narancshéjat vagy kandírozott gyömbért is.

Hogyan tehetjük még ünnepibbé?

Egyszerű! Díszítsük karácsonyi formákkal. Például:

  • Vágjunk ki csillag alakú vajdarabokat.
  • Szórjunk rá gránátalma magokat, hogy olyan legyen, mint a piros kis díszgömbök.
  • Használjunk cukorgyöngyöt vagy apró hópehely formájú dekorcukrot.

Akár még egy kis fahéjas almaszószt is kínálhatunk mellé. Komolyan mondjuk, megéri!

Gyerekekkel is szuper program

Ez a karácsonyi palacsinta nemcsak finom, de közös élmény is lehet.

A gyerekek imádni fogják, ha ők mérhetik ki a fűszereket vagy keverhetik össze a tésztát. A tálalásnál pedig szabadjára engedhetik a fantáziájukat: tejszínhab hóember, gyümölcsből készített karácsonyfa, cukordíszek mindenhol.

Nálunk ez már hagyomány. És higgyétek el, sokkal több, mint egy sima reggeli.

Tárolás – ha maradna… (de nem fog!)

Ha véletlenül maradna, légmentesen záródó dobozban eláll 1-2 napig a hűtőben. Újramelegíthetjük mikróban vagy száraz serpenyőben.

Sőt, akár le is fagyaszthatjuk. Fagyasztás előtt tegyük sütőpapír közé őket, így könnyen szétválaszthatók lesznek.

Összességében

A karácsonyi palacsinta nemcsak egy finom falat, hanem egy igazi ünnepi élmény.
Egyszerű, gyors, mégis különleges.

Tegyük a karácsonyi készülődést még meghittebbé egy adag illatos, puha, fűszeres palacsintával. Mert az ünnep nemcsak a nagy sütésekről szól, hanem a közös pillanatokról is.

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Bögrés palacsinta: A legegyszerűbb recept, amit nem lehet elrontani.

Egy csipet varázslat: így lesz álompuha a palacsinta szódabikarbónával!

Palacsinta új szintre emelve: így lesz tökéletes a tészta búzarétesliszttel!

Be the first to comment on "Így készül a tökéletes karácsonyi palacsinta – Fahéjjal, mézzel, szeretettel!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*