Krémes palacsinta: Az édesség, ami elvarázsol minden ízlelőbimbót!

Krémes palacsinta
Krémes palacsinta

Krémes palacsinta – az édesség, ami mindig nyerő!

Ki ne szeretné a palacsintát? Ez a klasszikus, puha, aranybarnára sült finomság mindig a kedvenceink között van, legyen szó reggeliről, desszertről vagy akár egy kis nasi-vágy kielégítéséről. Most azonban egy olyan változatát mutatjuk be nektek, ami még különlegesebb: a krémes palacsinta.

Nem csak egyszerű palacsinta, hanem egy igazán lágy, gazdag, krémes töltelékkel megspékelt csoda, amely biztosan levesz mindenkit a lábáról. Ha már unjátok a hagyományos lekváros vagy kakaós palacsintát, akkor itt az ideje kipróbálni ezt a receptet!

Miért válasszuk a krémes palacsintát?

Azért, mert egyszerre könnyű és mégis különleges. A palacsinta maga egy gyors és egyszerű alap, de a krémes töltelék miatt olyan, mintha egy édességkölteményt ennénk. Kényeztető, de nem túl nehéz, így akár uzsonnára vagy vendégváró finomságnak is tökéletes.

Ráadásul szinte végtelenül variálható: lehet vaníliás, csokis, mascarponés vagy akár gyümölcsös krémmel is tölteni. Mi most az egyik legnépszerűbb és legkönnyebben elkészíthető változatot mutatjuk meg nektek lépésről lépésre.

Hozzávalók a palacsintához

Először nézzük, milyen alapanyagokra lesz szükségünk a palacsinta elkészítéséhez. Semmi bonyolult, csak amit valószínűleg már mindannyian megtalálunk otthon:

  • 250 g liszt
  • 3 tojás
  • 500 ml tej
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál cukor (ha édesebben szeretitek)
  • 1 teáskanál vanília kivonat (elhagyható, de ajánlott)
  • 2 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj (a tésztába és a sütéshez)

Ezekkel az alapokkal már egy szép, vékony és rugalmas palacsintatésztát tudunk készíteni.

Hozzávalók a krémhez

A krém lényege a lágy, krémes állag és az intenzív íz. Ehhez a legegyszerűbb, de nagyon finom mascarpone alapú krémet készítünk. Kelleni fog:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml habtejszín (min. 30%-os)
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat vagy vaníliás cukor

Ha szeretnénk, némi citromhéjjal vagy gyümölcspürével is feldobhatjuk, de az alapkrém is tökéletes önmagában.

Palacsinta tészta elkészítése lépésről lépésre

  1. Keverjétek össze a lisztet, a cukrot és a sót egy nagy tálban!
    Ez az alap, amibe majd beleteszitek a többi hozzávalót.
  2. Ürítsétek bele a tojásokat, és kezdjétek el habverővel vagy kézi mixerrel keverni!
    Ne ijedjetek meg, először kicsit sűrűnek tűnhet a tészta, de majd a tej hozzáadásával lazul.
  3. Fokozatosan öntsétek hozzá a tejet, miközben folyamatosan kevertek!
    Így nem lesz csomós, és szép sima, folyós tésztát kaptok.
  4. Adjátok hozzá a vanília kivonatot és az olajat vagy olvasztott vajat!
    Ez segít abban, hogy ne ragadjon le a serpenyőben a palacsinta.
  5. Hagyjátok pihenni a tésztát 15-20 percet!
    Ez a lépés fontos, mert így a liszt meg tud szívni egy kis nedvességet, és szebben sül majd.

A palacsinta sütése

Ez a rész talán a legizgalmasabb. Egy jó tapadásmentes serpenyő elengedhetetlen.

  • Melegítsétek fel a serpenyőt közepes lángon!
  • Kenjétek meg egy kis olajjal vagy vajjal, de ne használjatok túl sokat!
  • Öntsetek egy merőkanálnyi tésztát a serpenyőbe, és forgassátok körbe, hogy vékony rétegben terüljön el!
  • Süssétek 1-2 percig, amíg az alja szépen aranybarna lesz!
  • Fordítsátok meg, és süssétek a másik oldalát is 1 percig!

Ismételjétek ezt addig, amíg az összes tészta elfogy.

A krém elkészítése lépésről lépésre

  1. erd fel a habtejszínt kemény habbá!
    Ehhez használjatok hideg tejszínt és hűtött keverőtálat – így lesz a legjobb állaga.
  2. Keverjétek össze a mascarponét a porcukorral és a vaníliával!
    Egyszerű, de ettől lesz igazán édes és aromás a krém.
  3. Óvatosan forgasd bele a felvert tejszínhabot a mascarponés keverékbe!
    Ne keverd túl erősen, hogy megmaradjon a habos, könnyű állag.

Ha szeretnétek, itt jöhet egy kis citromhéj, vagy akár egy kevés vaníliás likőr is, hogy még különlegesebb legyen.

Összeállítás és tálalás

Most jön a móka! Vegyetek elő egy palacsintát, kenjétek meg bőségesen a krémmel, majd tekerjétek fel vagy hajtsátok össze háromszög alakban.

A tetejére szórhattok porcukrot, friss gyümölcsöt, vagy akár egy kevés csokoládéöntetet is. Így nemcsak finom, hanem látványos is lesz.

Tippek, trükkök a tökéletes krémes palacsintához

  • Ha még könnyedebb krémet szeretnétek, használjatok görög joghurtot vagy túrót a mascarpone helyett.
  • A krémet csak a tálalás előtt készítsétek el , hogy ne áztassa el a palacsintát.
  • Kísérletezzetek gyümölcsökkel: eper, málna vagy akár banán szuperül illik a krémhez.
  • A palacsintatésztát készíthetitek előző este is, csak hűtőben tároljátok.

Összességében

Miért imádjuk?

Mert ez a krémes palacsinta egyszerre hozza a klasszikus palacsinta kényelmét és a lágy, krémes desszertek luxusát. Nem kell hozzá sok idő vagy különleges alapanyag. Pár mozdulat, egy kis türelem, és kész is a csodás édesség.

Még azok is imádni fogják, akik eddig nem voltak nagy palacsintarajongók!

Reméljük, hogy ezzel a recepttel sok örömet és finom pillanatot tudtok majd varázsolni az otthonotokba. Próbáljátok ki bátran, és osszátok meg velünk, hogy nektek melyik krémváltozat jött be a legjobban!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Imádjuk a palacsintát – Így készül a diétabarát változat, ami még finomabb!

Diétás banános palacsinta, amitől nem lesz bűntudatod – csak mosoly az arcodon!

Ellenállhatatlan csokis palacsinta: így készül otthon lépésről lépésre.

Be the first to comment on "Krémes palacsinta: Az édesség, ami elvarázsol minden ízlelőbimbót!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*