Krémes palacsinta – az édesség, ami mindig nyerő!
Ki ne szeretné a palacsintát? Ez a klasszikus, puha, aranybarnára sült finomság mindig a kedvenceink között van, legyen szó reggeliről, desszertről vagy akár egy kis nasi-vágy kielégítéséről. Most azonban egy olyan változatát mutatjuk be nektek, ami még különlegesebb: a krémes palacsinta.
Nem csak egyszerű palacsinta, hanem egy igazán lágy, gazdag, krémes töltelékkel megspékelt csoda, amely biztosan levesz mindenkit a lábáról. Ha már unjátok a hagyományos lekváros vagy kakaós palacsintát, akkor itt az ideje kipróbálni ezt a receptet!
Miért válasszuk a krémes palacsintát?
Azért, mert egyszerre könnyű és mégis különleges. A palacsinta maga egy gyors és egyszerű alap, de a krémes töltelék miatt olyan, mintha egy édességkölteményt ennénk. Kényeztető, de nem túl nehéz, így akár uzsonnára vagy vendégváró finomságnak is tökéletes.
Ráadásul szinte végtelenül variálható: lehet vaníliás, csokis, mascarponés vagy akár gyümölcsös krémmel is tölteni. Mi most az egyik legnépszerűbb és legkönnyebben elkészíthető változatot mutatjuk meg nektek lépésről lépésre.
Hozzávalók a palacsintához
Először nézzük, milyen alapanyagokra lesz szükségünk a palacsinta elkészítéséhez. Semmi bonyolult, csak amit valószínűleg már mindannyian megtalálunk otthon:
- 250 g liszt
- 3 tojás
- 500 ml tej
- 1 csipet só
- 2 evőkanál cukor (ha édesebben szeretitek)
- 1 teáskanál vanília kivonat (elhagyható, de ajánlott)
- 2 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj (a tésztába és a sütéshez)
Ezekkel az alapokkal már egy szép, vékony és rugalmas palacsintatésztát tudunk készíteni.
Hozzávalók a krémhez
A krém lényege a lágy, krémes állag és az intenzív íz. Ehhez a legegyszerűbb, de nagyon finom mascarpone alapú krémet készítünk. Kelleni fog:
- 250 g mascarpone
- 200 ml habtejszín (min. 30%-os)
- 3 evőkanál porcukor
- 1 teáskanál vanília kivonat vagy vaníliás cukor
Ha szeretnénk, némi citromhéjjal vagy gyümölcspürével is feldobhatjuk, de az alapkrém is tökéletes önmagában.
Palacsinta tészta elkészítése lépésről lépésre
- Keverjétek össze a lisztet, a cukrot és a sót egy nagy tálban!
Ez az alap, amibe majd beleteszitek a többi hozzávalót. - Ürítsétek bele a tojásokat, és kezdjétek el habverővel vagy kézi mixerrel keverni!
Ne ijedjetek meg, először kicsit sűrűnek tűnhet a tészta, de majd a tej hozzáadásával lazul. - Fokozatosan öntsétek hozzá a tejet, miközben folyamatosan kevertek!
Így nem lesz csomós, és szép sima, folyós tésztát kaptok. - Adjátok hozzá a vanília kivonatot és az olajat vagy olvasztott vajat!
Ez segít abban, hogy ne ragadjon le a serpenyőben a palacsinta. - Hagyjátok pihenni a tésztát 15-20 percet!
Ez a lépés fontos, mert így a liszt meg tud szívni egy kis nedvességet, és szebben sül majd.
A palacsinta sütése
Ez a rész talán a legizgalmasabb. Egy jó tapadásmentes serpenyő elengedhetetlen.
- Melegítsétek fel a serpenyőt közepes lángon!
- Kenjétek meg egy kis olajjal vagy vajjal, de ne használjatok túl sokat!
- Öntsetek egy merőkanálnyi tésztát a serpenyőbe, és forgassátok körbe, hogy vékony rétegben terüljön el!
- Süssétek 1-2 percig, amíg az alja szépen aranybarna lesz!
- Fordítsátok meg, és süssétek a másik oldalát is 1 percig!
Ismételjétek ezt addig, amíg az összes tészta elfogy.
A krém elkészítése lépésről lépésre
- erd fel a habtejszínt kemény habbá!
Ehhez használjatok hideg tejszínt és hűtött keverőtálat – így lesz a legjobb állaga. - Keverjétek össze a mascarponét a porcukorral és a vaníliával!
Egyszerű, de ettől lesz igazán édes és aromás a krém. - Óvatosan forgasd bele a felvert tejszínhabot a mascarponés keverékbe!
Ne keverd túl erősen, hogy megmaradjon a habos, könnyű állag.
Ha szeretnétek, itt jöhet egy kis citromhéj, vagy akár egy kevés vaníliás likőr is, hogy még különlegesebb legyen.
Összeállítás és tálalás
Most jön a móka! Vegyetek elő egy palacsintát, kenjétek meg bőségesen a krémmel, majd tekerjétek fel vagy hajtsátok össze háromszög alakban.
A tetejére szórhattok porcukrot, friss gyümölcsöt, vagy akár egy kevés csokoládéöntetet is. Így nemcsak finom, hanem látványos is lesz.
Tippek, trükkök a tökéletes krémes palacsintához
- Ha még könnyedebb krémet szeretnétek, használjatok görög joghurtot vagy túrót a mascarpone helyett.
- A krémet csak a tálalás előtt készítsétek el , hogy ne áztassa el a palacsintát.
- Kísérletezzetek gyümölcsökkel: eper, málna vagy akár banán szuperül illik a krémhez.
- A palacsintatésztát készíthetitek előző este is, csak hűtőben tároljátok.
Összességében
Miért imádjuk?
Mert ez a krémes palacsinta egyszerre hozza a klasszikus palacsinta kényelmét és a lágy, krémes desszertek luxusát. Nem kell hozzá sok idő vagy különleges alapanyag. Pár mozdulat, egy kis türelem, és kész is a csodás édesség.
Még azok is imádni fogják, akik eddig nem voltak nagy palacsintarajongók!
Reméljük, hogy ezzel a recepttel sok örömet és finom pillanatot tudtok majd varázsolni az otthonotokba. Próbáljátok ki bátran, és osszátok meg velünk, hogy nektek melyik krémváltozat jött be a legjobban!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Imádjuk a palacsintát – Így készül a diétabarát változat, ami még finomabb!
Diétás banános palacsinta, amitől nem lesz bűntudatod – csak mosoly az arcodon!
Ellenállhatatlan csokis palacsinta: így készül otthon lépésről lépésre.


Be the first to comment on "Krémes palacsinta: Az édesség, ami elvarázsol minden ízlelőbimbót!"