A tökéletes palacsinta hozzávalói és elkészítése – lépésről lépésre
Közvetlen útmutató minden háztartásba… 🙂
A palacsintát szinte mindenki szereti. Nálunk legalábbis elképzelhetetlen egy hétvége anélkül, hogy ne sütnénk egy adaggal – vagy kettővel. A legjobb pedig az benne, hogy gyorsan elkészíthető, az alapanyagai pedig mindig megtalálhatók otthon.
Ebben a cikkben megmutatjuk, milyen hozzávalók kellenek hozzá, és hogyan készíthetünk tökéletes, vékony és puha palacsintát, amit kedvünkre tölthetünk lekvárral, kakaóval, túróval vagy akár sósan is.
Alap hozzávalók – ami nélkül nincs palacsinta
A hagyományos, magyar palacsinta néhány egyszerű hozzávalóból áll. Nincs benne semmi extra vagy különleges – épp ettől olyan szerethető.
Egy klasszikus adaghoz a következőkre lesz szükségünk:
- 25 dkg finomliszt
- 2 tojás
- kb. 4 dl tej
- kb. 1 dl szénsavas ásványvíz vagy szóda
- 1 csipet só
- 1 evőkanál cukor (opcionális, ha édesen szeretnénk)
- 2-3 evőkanál olaj a tésztába
- olaj a sütéshez
Tipp: Ha sós tölteléket tervezünk, például sonkásat vagy spenótosat, akkor hagyjuk ki a cukrot a tésztából!
További hozzávalók ízlés szerint
A palacsintatészta remekül variálható. Ha egy kicsit izgalmasabb ízvilágra vágyunk, ezekkel kísérletezhetünk:
- Vaníliás cukor – édes palacsintához kiváló
- Citromhéj – reszelt citromhéjjal illatosabb lesz a tészta
- Növényi ital (zab-, mandula-, rizstej) – ha laktózmentesen szeretnénk
- Teljes kiőrlésű liszt vagy tönkölyliszt – egészségesebb változat
- Kakaópor – csokis tésztához
- Sör vagy kefir – extra könnyű állagért (de ezt már haladó szinten ajánljuk)
Előkészületek: mit csináljunk, mielőtt belevágunk?
Mielőtt nekilátnánk, nézzük át, hogy minden megvan-e. Ha a hozzávalók rendben vannak, készítsünk elő egy keverőtálat, egy habverőt vagy botmixert, egy merőkanalat, és egy tapadásmentes palacsintasütőt.
Fontos: A jó palacsinta titka a megfelelő állagú tészta és a jó forró serpenyő.
A palacsintatészta elkészítése – lépésről lépésre
1. lépés: A tojásokat és a lisztet összekeverjük
A keverőtálba tegyük bele a lisztet, üssük bele a tojásokat, majd adjunk hozzá egy csipet sót és egy evőkanál cukrot, ha édes tésztát szeretnénk. Ezt elkezdhetjük összedolgozni egy kevés tejjel.
2. lépés: Fokozatosan hozzáadjuk a tejet
Ne öntsük bele az összes tejet egyszerre! Szép lassan adagoljuk, miközben folyamatosan keverjük, így elkerülhetjük a csomókat. Botmixerrel ez még egyszerűbb, de egy kézi habverő is tökéletes.
3. lépés: Jöhet a szódavíz és az olaj
Miután a tésztánk sima, selymes, tejszínhez hasonló állagú, öntsük hozzá a szénsavas ásványvizet (ez adja a könnyedséget), majd keverjük bele az olajat is.
4. lépés: Pihentetés (opcionális, de ajánlott)
Ha van időnk, hagyjuk állni a tésztát 20-30 percig. Ez alatt a liszt megduzzad, a tészta pedig még egyenletesebb lesz.
A palacsinta sütése – itt dől el minden
Melegítsük fel a serpenyőt közepes lángon, és kenjük ki egy kis olajjal. Használhatunk ecsetet, papírtörlőt vagy olajspray-t is. Ezután jöhet a sütés.
Így süssük a palacsintát:
- Merjünk egy adag tésztát a serpenyőbe.
- Körkörösen mozgassuk, hogy a tészta egyenletesen elterüljön.
- Süssük 1-2 percig, amíg az alja szép aranybarna nem lesz.
- Egy lapáttal lazítsuk fel, majd fordítsuk meg.
- A másik oldalt is süssük kb. fél percig.
A megsült palacsintákat egymásra halmozzuk, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, hogy ne száradjanak ki.
Töltelékek – édes és sós változatok
Édes töltelékekhez ötletek:
- Baracklekvár – a klasszikus
- Kakaó + cukor – gyerekkor íze
- Nutella – modern, csokis csoda
- Túrós töltelék vaníliás cukorral és tejföllel
- Fahéjas alma – reszelt, párolt almával
Sós töltelékekhez példák:
- Spenótos-fetás
- Sonkás-sajtos
- Gombás-tejfölös
- Csirkemelles, fokhagymás töltelék
Bármelyik irányba elvihetjük, attól függően, mi van otthon és mihez van kedvünk.
Hasznos tippek palacsintasütéshez
- Az első palacsinta ritkán sikerül tökéletesen – ez teljesen normális.
- Ha túl sűrű a tészta, hígítsuk egy kevés tejjel vagy szódával.
- Ha túl híg, adjunk hozzá még egy kis lisztet.
- Ne rakjunk túl sok olajat a serpenyőbe – elég egy vékony réteg.
- Ha szeretnénk előre dolgozni, a tésztát lefedve hűtőben is tárolhatjuk pár órát.
Mennyi palacsinta lesz egy adagból?
Ez persze függ a serpenyő méretétől és a tészta vastagságától, de általában egy adagból 10-12 darab normál méretű palacsinta készül. Ha sokan vagyunk, érdemes dupla adaggal kezdeni.
Összességében
A palacsinta egyszerű, gyors és mindenki által szeretett étel. A hozzávalói hétköznapiak, az elkészítése nem igényel semmilyen különleges eszközt. Csak egy jó serpenyő, egy kis türelem, és persze némi kreativitás kell hozzá. Legyen szó reggeliről, uzsonnáról vagy akár vacsoráról, mindig megállja a helyét.
Kísérletezzünk bátran, próbáljunk ki új töltelékeket, variáljuk a lisztet vagy adjunk egy csipet fűszert a tésztához. A palacsinta hálás étel – és mindig visszamosolyog ránk egy illatos, frissen sült szelet formájában.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Forrázott kefíres palacsinta: A puha és légies csoda, amit neked is ki kell próbálnod!
A tökéletes palacsinta titka: Így készítsd el, hogy mindenki imádja!
Fitness palacsinta: Az egészséges édesség, amit imádni fogsz!
Be the first to comment on "Palacsinta varázs otthon: A tökéletes tészta titka és a legfinomabb töltelékek"