Puha és könnyű palacsinta joghurttal – így készül a hétvégi reggelik sztárja
Ha azt hittük, hogy a palacsinta már nem tud meglepetést okozni, akkor itt az ideje kipróbálni a joghurtos változatot! Egyszerű, mégis különleges, és az állaga valami egészen más, mint amit a hagyományos receptnél megszoktunk. Krémes, lágy, mégis könnyed.
Ebben a blogcikkben megmutatjuk, hogyan készül a palacsinta joghurttal, lépésről lépésre. Jöhet egy új kedvenc a konyhánkba?
Miért jó a joghurt a palacsintába?
A joghurt nemcsak az íze miatt kerül a tésztába. Több előnye is van:
- Lágyabb és selymesebb állag: A joghurt savas kémhatása enyhén reakcióba lép a sütőporral vagy a szódabikarbónával, így szép buborékos és könnyű lesz a tészta.
- Kellemesen krémes ízvilág: Nem lesz túl édes, nem lesz túl semleges – egyszerűen tökéletes egyensúly.
- Kevesebb zsiradék szükséges: A joghurt természetesen zsíros (főleg ha görög joghurtot használunk), így kevesebb olaj is elég az elkészítéshez.
Milyen joghurtot használjunk?
Ez is fontos kérdés. A natúr joghurt a legjobb választás. Ha van otthon görög joghurt, próbáljuk ki azzal is – sűrűbb, így kevesebb liszt is elég lehet hozzá, és még krémesebb palacsintát kapunk.
Kerüljük viszont az ízesített, cukros változatokat. Azok már túlságosan édesek, és megváltoztathatják a végeredményt. Inkább mi ízesítsük a tésztát, ahogy szeretnénk – vanília, citromhéj, fahéj, ki mivel szeret játszani.
Hozzávalók (kb. 8-10 db kisebb palacsintához)
- 1 pohár (150 g) natúr joghurt
- 1 db tojás
- 1 dl tej
- 1,5 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint)
- 1 csipet só
- 1 teáskanál vanília aroma (elhagyható, de ajánlott)
- 1 teáskanál sütőpor
- kb. 120-130 g finomliszt
- kevés olaj vagy vaj a sütéshez
Tipp: Ha sűrűbb joghurtot használunk (pl. görög joghurt), akkor lehet, hogy kicsit több tejre lesz szükség a megfelelő állaghoz.
Lépésről lépésre – így készül a joghurtos palacsinta
1. lépés – Keverjük ki az alapot
Egy közepes méretű tálban keverjük össze a joghurtot, a tojást, a cukrot, a sót és a vaníliát. Használhatunk kézi habverőt vagy villát, a lényeg, hogy egynemű, krémes masszát kapjunk.
2. lépés – Jöhet a tej
Öntsük hozzá a tejet, és keverjük újra simára. Ne aggódjunk, ha hígabb lesz, a liszt majd sűríti a tésztát.
3. lépés – Száraz hozzávalók bele
Egy külön kis tálkában keverjük el a lisztet és a sütőport, majd fokozatosan adjuk hozzá a nedves keverékhez. Keverjük csomómentesre. Ha úgy látjuk, túl sűrű a tészta, egy kevés tejjel lazíthatjuk.
A tészta sűrűbb lesz, mint a klasszikus palacsintánál – ez szándékos! Ezek a palacsinták kisebbek, és inkább az amerikai típushoz hasonlítanak.
4. lépés – Pihentetés
Nem kötelező, de ha van időnk, pihentessük 10-15 percig a tésztát. Ez idő alatt a liszt is jobban megszívja magát, és szebb lesz a textúra.
5. lépés – Sütés
Forrósítsunk fel egy tapadásmentes serpenyőt közepes lángon, kenjük meg vékonyan olajjal vagy vajjal. Egy kisebb merőkanállal adagoljunk bele tésztát – egyszerre 2-3 kisebb palacsinta is elférhet.
Süssük az egyik oldalát 2-3 percig, amíg buborékok jelennek meg a tetején, és az alja aranybarnára sül. Fordítsuk meg, és süssük a másik oldalát is még 1-2 percig. Ismételjük, amíg a tészta el nem fogy.
Mivel tálaljuk?
Na itt jön a móka része! A joghurtos palacsinta önmagában is finom, de ha még feldobnánk, jöhetnek a feltétek:
- Friss gyümölcsök: eper, áfonya, banán, barack – ami épp szezonális.
- Méz vagy juharszirup: egy kis édes fényesítés a tetejére.
- Porcukor: ha egyszerűbben gondolkodunk.
- Lekvár: barack, eper, meggy – minden illik hozzá.
- Joghurtos öntet: keverjünk ki natúr joghurtot egy kis mézzel és citromhéjjal.
Ezek a palacsinták reggelire, uzsonnára vagy egy lustább hétvégi brunch alkalmával is tökéletesek.
Variációk – ha már unjuk az alapot (amit úgysem lehet megunni)
1. Almás-fahéjas változat: Reszeljünk bele egy kisebb almát és adjunk a tésztához 1 teáskanál fahéjat. Illatos és őszi hangulatú lesz tőle.
2. Kakaós verzió: Adjunk a liszthez 1 evőkanál cukrozatlan kakaóport, és egy kis plusz cukrot a tésztához. Tökéletes egy csokis napra!
3. Citromos-mákos csoda: Reszeljünk bele 1 citrom héját, és szórjunk bele 1 evőkanál darált mákot – különleges, de nagyon finom kombináció.
Gyakori kérdések
Nem szakad szét a tészta sütés közben?
Nem, ha elég sűrű a tészta és jól felmelegített serpenyőben sütjük, szépen egyben marad.
Lehet előre elkészíteni?
Igen! A tészta pihentethető, de akár a kész palacsintákat is hűtőben tarthatjuk pár napig, újramelegítve is nagyon jók.
Lehet gluténmentes változatban készíteni?
Természetesen! Cseréljük le a lisztet gluténmentes univerzális keverékre, és már kész is.
Összességében
A joghurtos palacsinta egy igazi aduász a reggelizőasztalon. Nincs vele sok macera, mégis különlegesebb, mint a megszokott változat. Ráadásul könnyen variálható – csak a fantáziánk szab határt.
Akár édesen, akár gyümölcsösen, akár egy finom öntettel tálalva, ez a recept garantáltan sikert arat majd. És ami a legjobb: a gyerekek is imádják!
Ti próbáltátok már joghurttal a palacsintát?
Ha még nem, akkor itt az idő – higgyétek el, nem fogtok csalódni.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Palacsinta, amit nem lehet abbahagyni: A tökéletes recept és minden trükk, amit tudnod kell!
Mandulatej palacsinta: A tejmentes csoda, ami mindenkit elvarázsol!
Joghurtos palacsinta: Az omlós csoda, amit mindenki imádni fog!
Be the first to comment on "Palacsinta joghurttal? Ezt a puha, krémes változatot egyszerűen nem lehet nem imádni!"