A titkos recept a pihe-puha palacsintához – Így lesz minden reggel egy gasztronómiai élmény!

Pihe puha palacsinta recept
Pihe puha palacsinta recept

Pihe Puha Palacsinta Recept – Így Süssük a Tökéletes Palacsintát!

Van valami megnyugtató a palacsintasütésben, nem igaz? Egyszerű, gyors, és mégis annyira sokoldalú étel, amit szinte mindenki imád. De valljuk be: nem mindegy, milyen állagú és ízű a végeredmény. A legtöbben a vékony, ropogós palacsintát ismerik, de mi most egy igazán pihe-puha, légies palacsintát készítünk. Olyat, ami szinte elolvad a szájban, és amitől az egész család boldogan szalad majd a konyhába.

Ebben a cikkben végigvezetünk titeket egy egyszerű, mégis profi palacsinta recept lépésein, tippekkel és trükkökkel, hogy mindig tökéletes legyen az eredmény.

Miért pont pihe puha palacsinta?

Először is érdemes tisztázni, mit is jelent a pihe puha palacsinta. Ez nem az a vékony, papírvékony tészta, amit palacsintaként ismerünk. Inkább egy vastagabb, kicsit lágyabb, puha palacsinta, ami szinte olyan, mintha egy könnyű süteményt ennénk.

Miért szeretjük? Mert ez a fajta palacsinta nagyon jól megtartja a tölteléket, legyen az lekvár, nutella, túró vagy akár egy jó kis gyümölcskrém. Ez az állag ráadásul otthon is könnyen elkészíthető, nem kell hozzá semmilyen különleges hozzávaló.

Milyen hozzávalók kellenek a tökéletes palacsintához?

Mielőtt belevágnánk, nézzük át a legfontosabb alapanyagokat. Egyszerű, jól beszerezhető alapanyagokból dolgozunk, így nem kell külön piacra vagy különleges boltba rohangálni.

  • 250 g liszt – ez lesz a palacsinta alapja. Lehet sima búzaliszt, de aki szeretne kicsit könnyedebb végeredményt, próbálhatjuk akár fele-fele arányban teljes kiőrlésű liszttel is.
  • 2 evőkanál cukor – ez ad egy kevés édes ízt, de ha sós tölteléket szeretnénk, akár el is hagyható.
  • 1 csipet só – kiemeli az ízeket.
  • 1 teáskanál sütőpor – ez a titkos összetevő, ami segít, hogy a palacsinta puha és levegős legyen.
  • 3 tojás – a tojás a kötőanyag, ami segít az állag kialakításában.
  • 400 ml tej – lehet teljes tej vagy akár növényi tej, például mandula vagy zabtej.
  • 50 g olvasztott vaj vagy olaj – ettől lesz szép fényes a palacsinta, és nem ragad majd le.
  • 1 teáskanál vanília kivonat (opcionális) – ha édes palacsintát készítünk, nagyon feldobja az ízt.

Lépésről lépésre – Így készítsd el a pihe puha palacsintát

1. lépés: Keverjük össze a száraz hozzávalókat

Egy nagy tálban szitáljuk át a lisztet, hogy szép sima legyen. Ehhez adjuk hozzá a cukrot, a sót és a sütőport. Ha nem szitáljuk, apró csomók maradhatnak, amik nem túl kellemesek a tésztában.

2. lépés: A tojásokat válasszuk szét

A tojások sárgáját és fehérjét különítsük el. Ez a lépés fontos, mert a tojásfehérjét fel fogjuk verni, így még könnyedebbé válik a tészta.

3. lépés: A tojássárgáját keverjük a tejjel és az olvasztott vajjal

A tojássárgáját habverővel keverjük össze a tejjel, a vaníliával és az olvasztott vajjal. Ez a keverék lesz a nedves rész, amit majd hozzáadunk a lisztes keverékhez.

4. lépés: Keverjük össze a nedves és a száraz hozzávalókat

Most öntsük a nedves keveréket a lisztes tálba, és keverjük simára. Nem baj, ha kicsit csomós, de igyekezzünk, hogy minél simább legyen a tészta.

5. lépés: Verjük fel a tojásfehérjét habbá

Egy tiszta, zsírtalanított tálban verjük kemény habbá a tojásfehérjét. Ez a titkos fegyverünk! A felvert hab levegőt visz a tésztába, és ettől lesz majd igazán könnyű a palacsinta.

6. lépés: Óvatosan forgassuk bele a habot

Most, hogy kész a hab, óvatosan, de alaposan forgassuk bele a palacsintatésztába egy nagy kanállal vagy spatulával. Ne keverjük túl erősen, különben a hab összeesik.

7. lépés: Süssük meg a palacsintákat

Egy serpenyőt melegítsünk elő közepes lángon. Ha nem tapadásmentes, egy kevés vajjal vagy olajjal kenjük ki. Öntsünk egy adag tésztát a serpenyőbe – ne túl sokat, mert vastagabb palacsintákat szeretnénk.
Süssük 2-3 percig, amíg a palacsinta szélei kezdenek szilárdulni, és az alja szép aranybarna lesz. Ezután óvatosan fordítsuk meg, és süssük még 1-2 percig a másik oldalát is.

Tippek és trükkök, hogy mindig sikerüljön

  • Ne süssük túl forrón! Ha túl nagy a láng, a palacsinta hamar megég, kívül pedig kemény lesz, belül viszont nyers marad.
  • Használjunk tapadásmentes serpenyőt! Ez megkönnyíti a palacsinták fordítását, és kevesebb zsiradék is elég hozzá.
  • Ne keverjük túl a tésztát! Egy kis csomó nem gond, de ha túlkeverjük, kemény és gumis lesz a végeredmény.
  • Töltsük meg kedvünk szerint! Ez a puha palacsinta tökéletes lekvárral, friss gyümölccsel, nutellával vagy akár sós töltelékkel, például sonkával és sajttal is.

Hogyan tálaljuk a pihe puha palacsintát?

Amikor kész a halom palacsinta, ne hagyjuk kihűlni! Melegen a legfinomabb. Porcukorral megszórva, egy kis friss gyümölccsel vagy tejszínhabbal kínálva az igazi élvezet. Ha pedig egy igazán különleges reggelit szeretnénk, akkor adjunk mellé egy kis házi lekvárt vagy friss citromlevet is.

Gyakori kérdések

Lehet gluténmentesen készíteni?
Igen! Használhatunk gluténmentes lisztkeveréket, de figyeljünk arra, hogy a sütőpor is gluténmentes legyen. Így ugyanolyan pihe puha palacsintát kapunk.

Mit tegyünk, ha túl sűrű a tészta?
Adjunk hozzá egy kis tejet, és keverjük át. A tészta állaga legyen könnyű, de ne folyós.

Mennyi ideig áll el a tészta?
A tésztát érdemes azonnal megsütni, de ha marad, lefedve a hűtőben 1 napig tárolhatjuk. Előtte érdemes kicsit átkeverni.

Összességében

A pihe puha palacsinta receptje egyszerű, de a titok a sütőporban és a felvert tojásfehérjében rejlik. Ezek nélkül a palacsinták laposabbak és tömörebbek lesznek.

Ha követitek a lépéseket, garantáltan egy légies, könnyű palacsintát kapunk, ami mindenki kedvence lesz. Ne felejtsétek el: a gyakorlás teszi a mestert!

Próbáljátok ki, kísérletezzetek az ízekkel, és élvezzétek a palacsintasütés örömét!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

A legfinomabb palacsinta titka: Lépésről lépésre az ízek csodája.

A legfinomabb palacsinta recept – Egyszerű, gyors és mindig tökéletes!

Különleges, gluténmentes és mennyei – Gesztenyeliszt palacsinta recept lépésről lépésre.

Be the first to comment on "A titkos recept a pihe-puha palacsintához – Így lesz minden reggel egy gasztronómiai élmény!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*