Miért szeretjük a rakott túrós palacsintát?
Egyszerű, mégis különleges. A túrós palacsinta klasszikus édesség, de ha megpakoljuk, rétegezzük, és a sütőben megsütjük, az ízek összefonódnak, a textúrák pedig mesésen összeérnek.
Ez a rakott verzió még izgalmasabbá teszi az egyszerű palacsintát, és egy nagyobb adag is könnyen elkészíthető vele, ha vendégek jönnek, vagy a család éhesebb. Ráadásul a túrós töltelék sokféleképpen variálható, és szinte mindig biztos siker.
Hozzávalók – amit be kell szereznetek
Mielőtt belevágnánk, lássuk, mire lesz szükségünk. Az alapanyagok egyszerűek, mindennapiak, és nem kell hozzájuk különleges boltba menni:
Palacsintatészta:
- 250 g liszt
- 3 tojás
- 500 ml tej
- 1 evőkanál cukor
- csipet só
- 2 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj
Túrós töltelék:
- 500 g túró (lehetőleg friss, nem túl vizes)
- 150 g cukor (ízlés szerint állítható)
- 1 csomag vaníliás cukor vagy pár csepp vanília aroma
- 2 tojás
- 2 evőkanál tejföl vagy natúr joghurt
- opcionálisan reszelt citromhéj vagy mazsola
A rétegezéshez és a tetejére:
- 200 ml tejföl vagy tejfölös krém
- porcukor a tálaláshoz
Lépésről lépésre: így készítsük el a rakott túrós palacsintát
1. Készítsük el a palacsintatésztát
Elsőként fogjunk neki a palacsintatésztának, hogy legyen ideje egy kicsit pihenni. A lisztet, a tojásokat, a tejet, a cukrot, a sót és az olajat egy nagy tálban alaposan keverjük össze. Egy botmixer vagy habverő nagyon jól jön, hogy csomómentes tésztát kapjunk. Ha túl sűrűnek érezzük, adjunk hozzá még egy kevés tejet.
2. Süssük ki a palacsintákat
Egy közepes méretű serpenyőt melegítsünk fel, majd vékonyan kenjünk ki egy kis zsiradékkal (olaj vagy vaj). Merjünk ki egy kis adag tésztát, és süssük ki a palacsintákat, ahogy szoktuk – mindkét oldalukat aranybarnára. A kész palacsintákat tegyük egy tányérra, fedjük le, hogy ne száradjanak ki.
3. Készítsük el a túrós tölteléket
Egy tálban keverjük össze a túrót a cukorral, a vaníliás cukorral, a tojásokkal, a tejföllel és ízlés szerint reszelt citromhéjjal vagy mazsolával. A lényeg, hogy krémes, de mégis formázható masszát kapjunk.
4. Rétegezzük össze a rakott palacsintát
Vegyünk elő egy közepes méretű tepsit vagy hőálló tálat. Az aljára tegyünk egy réteg palacsintát, majd kenjük meg bőven a túrós töltelékkel. Ismételjük ezt meg, míg el nem fogynak az alapanyagok. A tetejére mindig túrós réteg kerüljön, hogy szép szaftos maradjon.
5. Kenjük meg a tetejét tejföllel
Az utolsó réteg túrósra kenjük rá egyenletesen a tejfölt vagy a tejfölös krémet. Ez megakadályozza, hogy a rakott palacsinta kiszáradjon, és kellemes krémes tetejét adja.
6. Süssük meg
A sütőt melegítsük elő 180 fokra (légkeveréses sütő esetén 160 fok). Tegyük be a rakott palacsintát, és süssük kb. 25-30 percig, míg a teteje aranybarnára sül, és a töltelék megszilárdul.
7. Hagyjuk kicsit hűlni, majd porcukorral szórjuk meg
Közvetlenül a sütőből kivéve még nagyon lágy lehet a töltelék. Érdemes kicsit pihentetni, hogy könnyebb legyen szeletelni. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral, így még csábítóbb lesz.
Tippek és trükkök, hogy még jobb legyen a rakott túrós palacsinta
- Ha szeretitek, tegyetek mazsolát vagy apróra vágott aszalt gyümölcsöt a túrós töltelékbe.
- A citromhéj frissességet ad, de ha nem vagytok nagy citromrajongók, elhagyhatjátok.
- A túrót érdemes alaposan lecsepegtetni, hogy ne legyen túl vizes a töltelék.
- Ha nincs tejföl otthon, a natúr joghurt is megteszi, akár krémesebb állagúra is keverhetitek.
- A palacsinták sütésénél ne süssétek túl vastagra, mert akkor nehezebben rétegezhető és szárazabb lesz a végeredmény.
- A rakott palacsinta jól áll egy kevés baracklekvárral vagy friss gyümölcsökkel tálalva is.
Miért érdemes otthon elkészíteni?
A rakott túrós palacsinta egy olyan desszert, ami tökéletesen alkalmas arra, hogy a család együtt legyen a konyhában. A gyerekek is bevonhatók a palacsinták sütésébe, a töltelék keverésébe vagy a rétegezésbe, így egy közös programot varázsolhatunk az egészből. Nem beszélve arról, hogy az otthoni verzió mindig friss, és tudjuk, miből készült.
Ráadásul a hozzávalók könnyen beszerezhetőek, és nem igényelnek nagy költségvetést, mégis egy olyan édességet varázsolhatunk az asztalra, amit mindenki szeret.
Összességében
A rakott túrós palacsinta nem csak egy finom desszert, hanem egy igazi családi klasszikus. Az elkészítése egyszerű, a végeredmény pedig igazán lenyűgöző. A rétegek közötti túrós töltelék, a puha, vékony palacsinták és a krémes tetejű sütés együttese egy olyan élményt ad, amit mindenkinek ki kell próbálnia.
Ha eddig nem mertetek belevágni, most itt a tökéletes alkalom. Kövessétek a lépéseket, használjátok a tippeket, és garantáltan sikert arattok majd. Sok sikert a sütéshez!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Különleges, gluténmentes és mennyei – Gesztenyeliszt palacsinta recept lépésről lépésre.
A legfinomabb palacsinta recept – Egyszerű, gyors és mindig tökéletes!
A legfinomabb palacsinta titka: Lépésről lépésre az ízek csodája.


Be the first to comment on "Rakott túrós palacsinta – A család kedvence, amivel mindig nagy sikert arattok!"