Csokis rakott palacsinta – A desszert, amitől eláll a szavad!

Csokis rakott palacsinta
Csokis rakott palacsinta

Csokis rakott palacsinta – mennyei desszert otthonra

Van az úgy, hogy nem elég egy-két palacsinta. Olyankor jön a nagyágyú: a csokis rakott palacsinta. Ez a desszert nemcsak isteni finom, hanem látványos is, mégis pofonegyszerűen elkészíthető. Egy kis időt és odafigyelést igényel, de a végeredmény minden falatért kárpótol.

Képzeljük el: puha palacsintalapok, rétegezve selymes csokoládékrémmel, a tetején pedig roppanós máz vagy porcukor – ki hogy szereti.

Ha eddig csak simán feltekertük a palacsintát lekvárral vagy kakaóval, akkor ez most szintlépés lesz. Mutatjuk, hogyan csináljuk!

Milyen alkalomra ajánljuk?

Ez az édesség tökéletes választás ünnepi asztalra, vendégvárónak, vagy csak egy sima vasárnapi ebéd lezárásaként. A gyerekek imádni fogják, a felnőttek pedig kérnek majd repetát. Jó hír, hogy előre is elkészíthetjük – sőt, másnap talán még finomabb, amikor összeérnek az ízek.

Hozzávalók – amit szerezzünk be

A palacsintákhoz:

  • 25 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 4 dl tej
  • 1 dl szódavíz vagy buborékos ásványvíz
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál olaj a tésztába
    • olaj a sütéshez

A csokikrémhez:

  • 5 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj

A tetejére:

  • porcukor, csokimáz vagy olvasztott étcsoki

Lépésről lépésre – így készül a csokis rakott palacsinta

1. Keverjük ki a palacsintatésztát

Először a lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a csipet sót, a cukrot és a tojásokat. Elkezdjük kikeverni a masszát úgy, hogy apránként adagoljuk hozzá a tejet.

Amikor már sima a tészta, jöhet bele az olaj és a buborékos víz. Ettől lesz könnyű, levegős a palacsintánk.

Tipp: Hagyjuk pihenni a masszát legalább 15-20 percig, így a liszt jobban felveszi a nedvességet, és könnyebben fogjuk tudni sütni.

2. Süssük ki a palacsintákat

Egy tapadásmentes serpenyőt vékonyan megolajozunk. Felforrósítjuk, majd egy merőkanálnyi tésztát beleöntünk, és körkörösen eloszlatjuk. Közepes lángon sütjük, míg szép világosbarna nem lesz az alja, majd megfordítjuk.

Így haladunk, amíg a tészta el nem fogy. Körülbelül 12–15 palacsinta lesz belőle, attól függően, mennyire vastagon vagy vékonyan sütjük.

Fontos: Nem baj, ha az első palacsinta nem sikerül tökéletesre – ez szinte hagyomány.

3. Jöhet a csokikrém

A krémhez egy lábasban összekeverjük a lisztet, a kakaóport, a cukrot és a vaníliás cukrot. Felöntjük egy kevés tejjel, csomómentesre keverjük, majd hozzáöntjük a maradék tejet is.

Folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Amikor már pudingállagú, levesszük a tűzről, és belekeverjük a vajat meg az étcsokit. A csoki elolvad benne, és szép selymes lesz a krém.

Hagyjuk egy picit hűlni, de még langyosan használjuk.

4. Rétegezés – a legjobb rész!

Egy hőálló tálat (vagy egy nagyobb, lapos tortaformát) előkészítünk. Az aljára teszünk egy palacsintát. Megkenjük egy adag csokikrémmel, majd jöhet a következő palacsinta. Ismét krém, aztán megint palacsinta.

Ezt ismételgetjük addig, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére palacsinta kerüljön, amit akár üresen is hagyhatunk, de sokkal finomabb, ha csokimázzal megkoronázzuk.

Variáció: Keverhetünk a csokikrémbe egy kis darált diót, vagy rétegezhetünk közé aprított banánt is – ez már az egyéni ízlés dolga.

5. Tálalás előtt – egy kis pihenő

Ha van időnk, tegyük be a hűtőbe minimum 1-2 órára, hogy összeérjenek az ízek. De ha nem bírjuk ki, langyosan is szeletelhetjük. A krém még lágyabb ilyenkor, viszont az élmény garantált!

Szeleteléshez éles, recés kés ajánlott. Úgy könnyebben vágjuk át a rétegeket.

Tálalási ötletek

  • Porcukorral meghintve, gyümölcsökkel körítve
  • Olvasztott csokoládéval nyakon öntve
  • Tejszínhabbal vagy vaníliafagyival párosítva

És persze egy bögre kávé vagy kakaó sem hiányozhat mellé.

Miért szeretjük annyira?

Egyszerű: mert minden benne van, amit egy jó desszerttől elvárunk. Puha, krémes, csokis, laktató, és még jól is néz ki. Nem kell hozzá profi cukrásznak lenni, mégis úgy néz ki, mint egy éttermi desszert. Ráadásul variálható is: ha nem csokis krémmel szeretnénk, készülhet például vaníliás, túrós vagy mogyorókrémes változatban is.

Tippek, trükkök a tökéletes rakott palacsintához

  • Ha szeretnénk formás szeleteket, érdemes egy kicsit lenyomni a tetejét, és alufóliával lefedve a hűtőbe tenni.
  • Csokimázhoz olvasszunk össze 5 dkg vajat és 10 dkg étcsokoládét – simán eloszlatható a tetején.
  • Ha gluténmentesen szeretnénk, a lisztet cseréljük le gluténmentes keverékre.
  • A tej helyett növényi tejjel is működik – mandula- vagy zabtej tökéletes hozzá.
  • Ha marad, másnap hidegen is mennyei, csak tálalás előtt vegyük ki időben a hűtőből.

Összességében

Merjünk rétegezni!

A csokis rakott palacsinta igazi családi kedvenc lehet. Egy olyan klasszikus, amit ha egyszer megcsinálunk, biztosan kérni fogják még. Nem drága, nem bonyolult, de mégis különleges. És ami a legjobb: mi magunk döntjük el, milyen vastag, milyen édes, milyen extrákkal készül.

Szóval elő a serpenyőkkel, és jöhet a palacsintasütés! Ha pedig elkészült, ne felejtsük el lefotózni – ez a desszert megérdemli, hogy megmutassuk.

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Reggeli, ami nem hizlal: próbáld ki a diétás banános palacsintát!

Tepsis almás palacsinta – A lusták mennyei desszertje, amit mindenki imádni fog.

Puha, illatos, mennyei: almás palacsinták lépésről lépésre.

Be the first to comment on "Csokis rakott palacsinta – A desszert, amitől eláll a szavad!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*