Epres palacsinta torta – A desszert, amibe az első falatnál beleszeretsz!

Epres palacsinta torta
Epres palacsinta torta

Epres palacsinta torta – az ellenállhatatlan tavaszi-nyári desszert

Amikor beköszönt a tavasz, és megjelenik az első szabadföldi eper, mi sem tudunk ellenállni neki. Ilyenkor az epres finomságok aranykorát éljük: epres piskóta, epres túrótorta… és az egyik abszolút kedvencünk – az epres palacsinta torta.

Ez a desszert valójában két klasszikus nagy kedvenc ötvözete: a házi palacsinta és a krémes torta. Látványos, de meglepően egyszerű elkészíteni. Ráadásul garantált, hogy mindenkit leveszünk vele a lábáról – legyen az családi ebéd, baráti brunch vagy akár egy szülinapi meglepetés.

Miért szeretjük annyira?

  • Egyszerű alapanyagokból készül.
  • Nem kell sütőt bekapcsolni (kivéve a palacsintasütést).
  • Látványos, de nem macerás.
  • Tavasztól őszig bármikor elkészíthető, főleg friss eperrel.
  • Krémes, könnyű és frissítő.

Na de nézzük is meg, hogyan készül lépésről lépésre!

Hozzávalók az epres palacsinta tortához

A palacsintákhoz (kb. 10-12 db nagy méretű):

  • 3 db tojás
  • 500 ml tej
  • 200 ml szénsavas ásványvíz (vagy szóda)
  • 300 g liszt
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál olaj a tésztába
    • kevés olaj a sütéshez

A krémhez:

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml habtejszín (min. 30%-os)
  • 100 g porcukor (ízlés szerint több is lehet)
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy 1 teáskanál vanília kivonat
  • 500-600 g friss eper

A tetejére:

  • Extra eper
  • Porcukor szóráshoz
  • (opcionálisan) pár mentalevél vagy csokoládé reszelék díszítésnek

Lépésről lépésre – így készül az epres palacsinta torta

1. Palacsinta tészta elkészítése

Első lépésként álljunk neki a palacsintának. Nélküle ugye nincs torta!

  1. Egy nagy tálban üssük fel a tojásokat. Adjuk hozzá a sót, a cukrot, majd kézi habverővel lazán keverjük össze.
  2. Fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet, miközben folyamatosan keverjük.
  3. Szitáljuk bele a lisztet, és keverjük csomómentesre.
  4. Ha megvan, öntsük bele az ásványvizet és az olajat. Ez teszi a tésztát könnyeddé és rugalmasabbá.
  5. Pihentessük a tésztát legalább 15-20 percig. Ez idő alatt a liszt szépen megszívja magát, és a palacsinták sokkal jobb állagúak lesznek.

Amíg pihen a tészta, előkészíthetjük az epret és a krémet.

2. Palacsinták sütése

A jól megszokott módon süssük ki a palacsintákat:

  • Egy közepes méretű serpenyőt kenjünk ki vékonyan olajjal (az első palacsinta előtt mindenképp, utána már elég csak, ha szükséges).
  • A tésztából egy merőkanálnyit a serpenyőbe öntünk, és szép vékony, egyenletes palacsintát sütünk.
  • Mindkét oldalát aranybarnára sütjük.

Fontos: ne legyen túl vastag a palacsinta, de ne is annyira vékony, hogy szakadjon, hiszen ez lesz a tortalapunk!

3. Krém elkészítése

Amíg a palacsinták hűlnek, elkészítjük a krémet, ami krémes, könnyű és tökéletesen harmonizál az eperrel.

  1. A mascarponét egy nagy tálban keverjük ki a porcukorral és a vaníliával.
  2. Egy másik tálban verjük fel a tejszínt kemény habbá.
  3. Óvatosan forgassuk bele a tejszínhabot a mascarponés keverékbe. Ne keverjük túl, csak finoman, hogy könnyű maradjon.

4. Az eper előkészítése

  • Az epreket alaposan mossuk meg, csepegtessük le.
  • Vágjuk le a zöld részt, majd szeleteljük fel vékony szeletekre. Ha kisebb szemű, akkor akár egészben is hagyhatjuk néhányat a díszítéshez.

A nagy pillanat: a palacsinta torta összeállítása

Most jön a legizgalmasabb rész, ahol a torta életre kel!

  1. Egy tortatálra vagy nagyobb lapos tányérra helyezzünk egy palacsintát.
  2. Kenjünk rá egy réteg krémet – nem túl vastagon, de ne is sajnáljuk.
  3. Szórjuk meg bőven eper szeletekkel.
  4. Jöhet a következő palacsinta, majd ismét krém és eper.

Folytassuk, amíg el nem fogynak a palacsinták. A tetejére ne felejtsünk krémet kenni, majd díszítsük szépen eperrel, porcukorral, mentalevéllel vagy akár egy kis csokireszelékkel.

Tipp: hogyan legyen még látványosabb?

  • Ha van kedvünk, a krémbe tehetünk egy kis citromhéjat vagy pár csepp citromlevet – ettől még frissebb ízt kap.
  • Az egyik rétegbe akár tehetünk apróra tört babapiskótát vagy darált kekszet is, ami roppanósabbá teszi.
  • Ha nagyon extrázni akarjuk, az egyik réteget megkenhetjük epres lekvárral is.

Pihentetés – de csak ha kibírjuk!

Bár azonnal is fogyasztható, az epres palacsinta torta akkor a legfinomabb, ha legalább 1-2 órára betesszük a hűtőbe. Ilyenkor a krém kicsit megdermed, az ízek pedig tökéletesen összeérnek.

Hogyan szeleteljük?

Mivel ez nem egy klasszikus piskótás torta, hanem lágyabb, a szeleteléshez érdemes egy éles, recés kést használni. Vágjunk lassan, határozott mozdulattal.

Tárolás

Hűtőben 2-3 napig simán eláll, bár valljuk be, ritka, hogy ennyi ideig bírja nálunk.

Összességében

Ezért imádjuk…

Az epres palacsinta torta maga a megtestesült tavaszi és nyári boldogság. Nem kell hozzá különleges konyhai tudás, nem igényel speciális eszközöket. Cserébe látványos, finom, krémes, gyümölcsös – és garantáltan mosolyt csal mindenki arcára.

Ha valaha is készítettetek palacsintát, akkor ezt a tortát is gyerekjáték lesz összerakni.

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

A legkrémesebb túrótöltelék palacsintához – amit mindenki imádni fog!

Tökéletes palacsinta ásványvíz nélkül? Naná! – A legegyszerűbb recept, ami mindig beválik.

Csokis rakott palacsinta – A desszert, amitől eláll a szavad!

Be the first to comment on "Epres palacsinta torta – A desszert, amibe az első falatnál beleszeretsz!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*