Fogyókúrás palacsinta: Így készítsük el bűntudat nélkül!
Szerintem mindannyian egyetértünk abban, hogy a palacsinta az egyik legkedveltebb édesség a világon. Könnyű, gyors és millióféleképpen variálható. Viszont ha fogyókúrázunk, életmódot váltunk, vagy egyszerűen csak odafigyelünk az alakunkra, gyakran lemondunk róla. Pedig nem kell!
Ma megmutatjuk, hogyan készül a fogyókúrás palacsinta, ami nemcsak finom, hanem egészséges is. Ráadásul bűntudat nélkül falatozhatjuk.
Létezik egyáltalán diétás palacsinta?
Létezik, méghozzá többféle is!
A klasszikus liszt, cukor és tej helyett ma már remek alternatívák közül válogathatunk. A zabpehely, a teljes kiőrlésű liszt, a mandulatej, a kókusztej vagy éppen a natúr joghurt mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egy könnyű, de laktató palacsinta kerüljön az asztalunkra.
Fontos megjegyezni: a „diétás” vagy „fogyókúrás” szó nem jelenti azt, hogy íztelen vagy unalmas lenne. Sőt! Ezek a palacsinták sokszor még finomabbak is.
Miért jó választás a fogyókúrás palacsinta?
- Kevesebb kalória
- Magasabb rosttartalom
- Több fehérje
- Hosszabb ideig jóllakottságérzetet ad
- Nem okoz vércukorszint-ingadozást
Egyszerűen szólva: nem kell éhezni, és még élvezhetjük is az étkezést.
Hozzávalók a fogyókúrás palacsintához (4-5 darabhoz)
Alaprecept:
- 2 db tojás
- 5 evőkanál zabpehely (apró szemű vagy darált)
- 100 ml mandulatej (vagy bármilyen növényi tej)
- 1 teáskanál édesítőszer (eritrit, stevia vagy amit szeretünk)
- 1 csipet só
- 1/2 teáskanál fahéj (elhagyható, de nagyon feldobja)
- 1/2 teáskanál sütőpor (lazább lesz tőle)
Zsiradék a sütéshez:
- Pár csepp kókuszolaj vagy olívaolaj (akár teflon serpenyőben el is hagyható)
Lépésről lépésre: Így készül a fogyókúrás palacsinta
1. lépés – A zab előkészítése
Ha apró szemű zabpelyhet használunk, azonnal dolgozhatunk vele. Ha nagyobb szemű, akkor érdemes egy kávédarálóban vagy aprítógépben finomabbra őrölni, hogy a tészta simább legyen.
Egyébként pár perc az egész.
2. lépés – A tészta összekeverése
Fogjunk egy közepes tálat.
Üssük bele a tojásokat, adjuk hozzá a zabpelyhet, a mandulatejet, az édesítőszert, a sót, a fahéjat és a sütőport.
Egy kézi habverővel vagy egy villával keverjük simára. Nem kell túlkeverni, csak annyira, hogy egynemű masszát kapjunk.
Ha túl sűrűnek tűnik, bátran adjunk hozzá még egy kevés mandulatejet. A tészta állaga legyen folyós, de ne teljesen híg.
3. lépés – Pihentetés (opcionális, de ajánlott)
A zabnak jót tesz, ha 5-10 percet áll a masszában. Így kicsit megszívja magát, és a palacsinta állaga sokkal jobb lesz. Persze, ha nagyon sietünk, ezt akár ki is hagyhatjuk.
4. lépés – Sütés
Melegítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt közepes lángon.
Kenjük meg egy kevés kókuszolajjal vagy olívaolajjal (ecsettel, vagy papírtörlő segítségével).
Merjünk bele egy adag tésztát – nagyjából fél merőkanálnyit – és formázzunk belőle kerek palacsintát.
Süssük oldalanként 2-3 percig, amíg aranybarnára nem pirul.
Fordítsuk meg egy spatulával, és süssük készre a másik oldalt is.
Fontos: Ezek a palacsinták kicsit vastagabbak, mint a hagyományos vékony palacsinták, de pont ettől lesznek laktatóak és puhák.
5. lépés – Tálalás
Amikor elkészültek, halmozzuk egymásra őket egy tányéron.
Mehet rá natúr görög joghurt, friss bogyós gyümölcsök (áfonya, málna, eper), egy kevés cukormentes mogyoróvaj, vagy akár egy kanál light juharszirup.
Tippek és trükkök, hogy tökéletes legyen
- Ha szeretnénk még fehérjedúsabbá tenni, keverhetünk a tésztába 1 evőkanál vaníliás fehérjeport.
- Cukor helyett használhatunk banánt is édesítésre. Egy fél banán tökéletesen megfelel.
- Kakaós változat? Adjunk hozzá 1 evőkanál cukrozatlan kakaóport.
- Ha ropogósabb palacsintát szeretnénk, tegyünk bele egy teáskanál kókuszreszeléket.
- A tésztába keverhetünk apróra vágott almát vagy áfonyát is.
GYIK – Gyakori kérdések a fogyókúrás palacsintáról
Lehet ezt gluténmentesen is?
Igen! Olyan zabot válasszunk, ami garantáltan gluténmentes. A többi hozzávaló alapból gluténmentes.
– Meg lehet csinálni tejmentesen?
Teljesen! A receptben is növényi tejet használunk, de mehet mandulatej, kókusztej, zabtej vagy bármilyen alternatíva.
– Lehet ebből sós változatot is?
Persze! Csak hagyjuk ki az édesítőt és a fahéjat. Mehet bele egy csipet fokhagymapor, apróra vágott snidling vagy petrezselyem. Isteni reggeli lesz belőle egy kis avokádóval.
Kalóriák, makrók – Ezért imádjuk
Természetesen nem maradhat ki a tápérték sem. Egy adag (kb. 5 kisebb palacsinta) nagyjából így néz ki:
- Kalória: 250-300 kcal
- Fehérje: 14-16 g
- Szénhidrát: 20-25 g
- Zsír: 8-10 g
Ez persze attól is függ, milyen feltéteket választunk hozzá.
Összességében
Miért szeretjük annyira?
Egyszerű. Gyors. Finom. És bűntudat nélkül ehetjük.
A fogyókúrás palacsinta tökéletes választás reggelire, uzsonnára vagy akár vacsorára is. Ráadásul szinte végtelen módon variálható.
Ha eddig azt hittük, hogy a diéta és a palacsinta kizárja egymást, most itt az idő újragondolni!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
A legkrémesebb túrótöltelék palacsintához – amit mindenki imádni fog!
Csokis rakott palacsinta – A desszert, amitől eláll a szavad!
Tökéletes palacsinta ásványvíz nélkül? Naná! – A legegyszerűbb recept, ami mindig beválik.
Be the first to comment on "Isteni palacsinta fogyókúrázóknak – Könnyű, gyors és bűntudatmentes."