Francia palacsinta recept: A vékony, selymes csoda, amit imádni fogsz!

Francia palacsinta recept
Francia palacsinta recept

Francia palacsinta recept – egyszerűen, lépésről lépésre

A franciák tudnak valamit. Nemcsak a divatban, a borokban és a sajtokban, hanem a palacsintában is. A francia palacsinta, vagy ahogyan ők hívják, a crêpe, vékony, selymes textúrájú és szinte olvad a szánkban. Nem túl vastag, nem szakad, de nem is túl száraz. Pont olyan, amilyennek lennie kell.

Ha eddig azt gondoltuk, hogy a palacsintasütés bonyolult, most meg fogjuk látni, hogy a francia változat sem ördöngösség. Sőt! Egy kis odafigyeléssel és a megfelelő trükkökkel garantált a siker.

Készen álltok? Akkor jöjjön a tökéletes francia palacsinta receptje!

Mi a különbség a francia palacsinta és a hagyományos között?

Mielőtt belevágnánk, tegyük tisztába, miben is különbözik a francia palacsinta a magyar klasszikustól.

  • Vékonyabb, mint a magyar verzió. Szinte áttetsző.
  • A tésztája selymesebb, lágyabb, és kevesebb lisztet tartalmaz.
  • Készíthetjük édesen vagy sósan, az alaprecept ugyanaz.
  • Franciaországban nemcsak desszert, hanem főétel is lehet – különféle sós töltelékekkel.

Hozzávalók a francia palacsintához

Alaprecept (kb. 12-14 darabhoz)

  • 250 g finomliszt
  • 4 db tojás (közepes méretű)
  • 500 ml tej
  • 100 ml víz (lehet szénsavas is, még lazább lesz)
  • 2 evőkanál olvasztott vaj + a sütéshez még egy kevés
  • 1 csipet só
  • (Ha édesen készítjük: 2 evőkanál porcukor + 1 teáskanál vaníliakivonat – opcionális)

Tipp:

Sós változat esetén egyszerűen hagyjuk el a cukrot és a vaníliát.

Lépésről lépésre – Így készül a tökéletes francia palacsinta

1. A tészta összeállítása

Első lépésként fogjunk egy nagy tálat, majd tegyük bele a lisztet és a csipet sót. (Ha édeset szeretnénk, ilyenkor mehet bele a porcukor és a vanília is.)

Egy másik edényben keverjük el a tojásokat a tejjel és a vízzel.

Most pedig jöhet az összekeverés: fokozatosan adagoljuk a nedves hozzávalókat a liszthez, miközben folyamatosan keverjük egy kézi habverővel vagy robotgéppel.

Fontos:

A lényeg, hogy ne legyen csomós a tészta! Először sűrű lesz, de ahogy adagoljuk a folyadékot, szépen felhígul.

Végül adjuk hozzá az olvasztott vajat, és keverjük bele.

2. Pihentetés – a titkos lépés

A francia palacsinta egyik titka, hogy a tésztát pihentetni kell. Minimum 30 percet, de ha van időnk, akár 1 órát is hagyhatjuk állni a hűtőben.

Ez azért fontos, mert a lisztnek idő kell, hogy felvegye a folyadékot, és így sokkal egyenletesebb, selymesebb tésztát kapunk.

3. A sütés előkészítése

Elő a legjobb palacsintasütővel!

A franciák ehhez általában egy lapos, tapadásmentes serpenyőt használnak. Ha van otthon ilyenünk, tökéletes. De a klasszikus palacsintasütő is megteszi.

A serpenyőt közepes hőfokon melegítsük elő. Tegyünk bele egy leheletnyi vajat – éppen csak annyit, hogy ne ragadjon le.

4. Sütés – jöhet az első palacsinta!

A tésztát jól keverjük fel még egyszer (a pihenés alatt a liszt leülepedhet).

Egy kisebb merőkanálnyi (kb. 60-70 ml) tésztát öntsünk a forró serpenyőbe. Azonnal kezdjük el körkörösen mozgatni a serpenyőt, hogy a tészta szép vékonyan elterüljön.

Tipp:

Ha elsőre nem sikerül tökéletes kör alakúra, ne aggódjunk. A második-harmadik már biztosan szebb lesz!

Süssük kb. 1-1,5 percig az egyik oldalát, amíg aranybarna pöttyök jelennek meg.

Majd egy spatulával (vagy ha ügyesek vagyunk, dobva) fordítsuk meg, és süssük további 30-40 másodpercig.

5. Ismétlés – amíg a tészta el nem fogy

Minden új palacsinta előtt érdemes egy picike vajjal áthúzni a serpenyőt.
Addig ismételjük a folyamatot, amíg a tészta el nem fogy.

Hogyan töltsük meg? – Francia módra

A francia palacsinta lényege, hogy szinte bármivel megtölthetjük, legyen az édes vagy sós.

Édes töltelék ötletek:

  • Friss eper + mascarpone + porcukor
  • Nutella (klasszikus, de mindig működik!)
  • Citromlé + cukor (nagyon francia!)
  • Házi lekvár
  • Banán + olvasztott csoki

Sós töltelék ötletek:

  • Sonka + sajt + tejföl
  • Füstölt lazac + krémsajt + kapor
  • Gomba + spenót + fokhagymás besamel
  • Tükörtojás + sajt + sonka – ezt hajtogatva tálalják Franciaországban

Tálalás – mutatós és gyors

A franciák gyakran negyedbe hajtva tálalják, mint egy háromszög. De tekerhetjük is, ahogy mi, magyarok szoktuk.

Porcukorral megszórva, egy kis gyümölccsel vagy mentalevéllel díszítve máris Instagram-kompatibilis.

Extra tippek a tökéletes francia palacsintához

  • Ne spóroljunk a pihentetéssel. Ez tényleg kulcsfontosságú.
  • Az első palacsinta szinte mindig “tesztpéldány” – ne keseredjünk el.
  • A tészta állaga akkor tökéletes, ha folyós, de nem vizes. Ha túl sűrű, nyugodtan hígítsuk még egy kevés tejjel vagy vízzel.
  • Használhatunk teljes kiőrlésű lisztet is, de akkor számoljunk kicsit tömörebb állaggal.
  • Egy csepp rum vagy narancslikőr a tésztába? Naná! A franciák gyakran megteszik.

Francia palacsinta – a reggelitől a vacsoráig

A crêpe nem csak desszert. Lehet belőle reggeli, ebéd, vacsora vagy uzsonna is.

Képzeljük el: egy fárasztó nap után gyorsan összedobunk pár palacsintát. Egy kis sonka, sajt, tükörtojás – és kész is a villámgyors vacsora.

Vagy egy lassú, ráérős hétvégi reggelinél Nutellával, eperrel, porcukorral… Kell ennél több?

Összességében

A francia palacsinta egy igazi jolly joker. Egyszerű, mégis elegáns. Gyors, de mégis különleges. És ami a legjobb, hogy szinte bármilyen alapanyagból kihozhatjuk a legjobbat.

Ha eddig nem próbáltátok, itt az idő! Higgyétek el, ha egyszer ráéreztek, a hagyományos palacsinta mellett mindig ott lesz a crêpe is a repertoárban.

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Csokis rakott palacsinta – A desszert, amitől eláll a szavad!

A legkrémesebb túrótöltelék palacsintához – amit mindenki imádni fog!

Tökéletes palacsinta ásványvíz nélkül? Naná! – A legegyszerűbb recept, ami mindig beválik.

Be the first to comment on "Francia palacsinta recept: A vékony, selymes csoda, amit imádni fogsz!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*