Krémes diótöltelék palacsintába – házilag, egyszerűen
Van az úgy, hogy megkívánunk valami igazán háziasat. Valamit, ami egy kis nosztalgiát csempész a napunkba. A palacsinta már önmagában is tökéletes választás, de ha megtöltjük egy selymes, édes diókrémmel, akkor elmondhatjuk: ez már egy másik szint.
Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan készíthetünk isteni diókrémet palacsintába, lépésről lépésre. Nem lesz szükség különleges hozzávalókra vagy profi felszerelésre, csak egy kis odafigyelésre, jó minőségű alapanyagokra és persze szeretetre.
Miért épp diókrém?
A diós töltelék a klasszikus magyar konyha egyik legnagyobb kincse. Egyszerre testes, krémes, enyhén ropogós, édes, mégsem gejl.
Tökéletesen illik palacsintába, rétesbe, de akár kalácsba is. De most fókuszáljunk arra, hogy hogyan varázsolhatunk belőle tökéletes palacsintatölteléket!
Hozzávalók – a diókrémhez
Kezdjük azzal, hogy összeszedjük, mire lesz szükségünk:
- 20 dkg darált dió
- 1,5 dl tej
- 10 dkg porcukor (ízlés szerint lehet kevesebb is)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál reszelt citromhéj (kezeletlen héjú citromból)
- 1-2 evőkanál rum vagy rumaroma (elhagyható, de nagyon jót tesz neki)
- 1 csipet só
+ Tipp: Ha szeretjük a mazsolát, egy maréknyit beáztathatunk rumba vagy vízbe, és keverhetjük a végén a krémbe.
Előkészületek
A diót ledarálhatjuk előre, ha egészben vesszük. Frissen darálva sokkal intenzívebb íze van. A tej legyen kézmeleg, ne hideg. A cukrot előkészíthetjük egy kis tálba, hogy minden kéznél legyen.
És ami még fontos: a palacsintát is készítsük el előre, hogy mire a krém elkészül, már tölthessük is meg őket. Ha nincs saját receptünk, itt egy gyors verzió:
Palacsinta tészta (kb. 10-12 darabhoz):
- 25 dkg liszt
- 2 tojás
- 5 dl tej
- 1 dl szódavíz
- 1 csipet só
- 1 evőkanál olaj a tésztába
- olaj a sütéshez
A hozzávalókat csomómentesre keverjük, és forró, kiolajozott serpenyőben kisütjük.
Lépésről lépésre: így készül a diókrém
Most jön a lényeg. Figyeljünk az arányokra, de nyugodtan alakítsuk ízlés szerint. Ha nem szeretjük túl édesen, vegyünk vissza a cukorból. Ha krémesebbre vágyunk, adjunk hozzá egy kis extra tejet.
1. lépés: Melegítsük fel a tejet
Öntsük a tejet egy kisebb lábasba, és közepes lángon kezdjük melegíteni. Ne forraljuk, csak épphogy legyen forró.
2. lépés: Jöhet a dió
Adjuk a forró tejhez a darált diót, és folyamatos keverés mellett főzzük össze pár percig. A dió szépen magába szívja a tejet, és sűrű masszát kapunk.
3. lépés: Édesítsük
Szórjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, egy csipet sót, majd keverjük el alaposan. A cukor szépen elolvad, a krém pedig egyre selymesebb lesz.
4. lépés: Ízesítés
Reszeljünk bele egy kis citromhéjat – nem sokat, csak annyit, hogy frissességet adjon. A rum vagy aroma ilyenkor kerül bele. Ha használunk mazsolát, most keverjük hozzá.
5. lépés: Keverjük simára
A krémet vegyük le a tűzről, és keverjük simára. Ha túl sűrű, bátran öntsünk hozzá még egy kis tejet. A cél egy kenhető, lágy krém – nem híg, de nem is morzsálódó.
6. lépés: Hagyjuk kicsit hűlni
Nem kell teljesen kihűteni, de ne is forrón töltsük meg vele a palacsintákat. Langyosan a legjobb dolgozni vele.
Jöhet a töltés!
Most, hogy a krém elkészült, nincs más hátra, mint betölteni a palacsintákba.
Kenjünk meg egy palacsintát kb. 1-2 evőkanálnyi diókrémmel. Ne spóroljunk, de ne is toljuk túl – ha túl sok a töltelék, nehéz lesz feltekerni.
Tekerjük fel szorosan, vagy hajtsuk háromszögbe, ahogy jobban szeretjük.
Hogyan tálaljuk?
Egy jó diókrémes palacsinta már magában is pazar, de ha fokoznánk az élményt, itt van néhány ötlet:
- Szórjunk rá porcukrot
- Locsoljuk meg egy kevés csokiszósszal
- Tálaljuk tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal
- Mellé kínálhatunk egy kis gyümölcsöt is (körte, alma vagy szilva jól passzol)
Extra tipp: Diókrém tárolása
Ha marad a krémből, légmentesen zárható dobozban hűtőben 3-4 napig simán eláll. Kicsit megdermed, de újramelegítve vagy kevés tejjel felhígítva újra kenhető lesz.
Miben más ez a diókrém, mint a darált dió+cukor kombó?
Sokan megszórják csak a palacsintát cukrozott darált dióval. Az is finom, de ez a főzött változat krémesebb, egységesebb, nem pereg ki a palacsintából, és minden falatban benne van az az íz, amit keresünk.
Ez a változat desszert szintre emeli a diós palacsintát.
Kísérletezzünk bátran!
Ha szeretnénk valami újat kipróbálni, itt van néhány változat, amit érdemes tesztelni:
- Kakaós diókrém: adjunk 1 evőkanál cukrozatlan kakaóport a krémhez
- Mézes diókrém: cukor helyett használjunk mézet
- Narancshéjas verzió: a citromhéj helyett narancsot reszeljünk bele – különlegesebb, ünnepibb lesz
Összességében
A diókrém palacsintába egy klasszikus, amit mindenki szeret. Házilag elkészítve egyszerű, gyors, és garantáltan mindenkit levesz a lábáról.
Mi már tudjuk: ez az egyik legjobb dolog, amit egy adag palacsintával tehetünk.
Próbáljátok ki, készítsétek el!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Mennyei almás-fahéjas palacsinta – az ősz legillatosabb csábítása, amit nem lehet abbahagyni
Így készül a tökéletes diétás palacsinta zabpehelylisztből – Finom, laktató, egészséges!
Be the first to comment on "Krémes diócsoda palacsintába – így lesz igazán mennyei a töltelék!"