Habos palacsinta: puha, légies, és egyszerűen mennyei!
A palacsintát mindenki szereti. De ha valami igazán különlegesre vágyunk, akkor érdemes kipróbálni a habos palacsintát! Ez nem az a klasszikus, lapos, gyorsan betölthető változat. Ez a palacsinta puha, vastag, szinte szivacsos állagú, és minden falatja egy kis felhőn ülő boldogság.
Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan készíthetjük el lépésről lépésre ezt a finomságot. Nem kell hozzá semmi különleges, csak egy kis odafigyelés – és persze a titkos hozzávaló: tojásfehérjehab.
Kezdjünk is neki!
Mi is az a habos palacsinta?
A habos palacsinta olyan desszert vagy akár reggeli fogás, ami a hagyományos palacsinta és a piskóta között helyezkedik el valahol félúton. A különbséget a tojásfehérje felverése adja. Ettől lesz légies, magasabb, és sokkal könnyebb állagú, mint amit megszoktunk.
Népszerű Japánban is, ahol „soufflé pancake” néven fut, de mi most egy olyan verziót mutatunk, amit itthon is bármikor könnyen elkészíthetünk.
Alapanyagok – ezekre lesz szükségünk
4 főre, kb. 10 darab közepes habos palacsintához:
- 4 db tojás (szétválasztva)
- 3 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor (vagy 1 teáskanál vanília kivonat)
- 1,5 dl tej
- 2 evőkanál olvasztott vaj
- 150 g finomliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- kevés vaj vagy olaj a sütéshez
Tipp: A hozzávalókat érdemes előre kikészíteni, hogy minden kéznél legyen, amikor dolgozunk.
A tökéletes habos palacsinta elkészítése – lépésről lépésre
1. Tojások szétválasztása
Kezdjük azzal, hogy a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket egy zsírmentes keverőtálba tegyük, külön a sárgáját. Ez fontos, mert ha akár egy pici sárgája is a fehérjéhez kerül, nehezebben verődik fel habbá.
2. A sárgáják felverése
A tojássárgákat keverjük össze a cukorral, a vaníliás cukorral (vagy a vanília kivonattal), majd adjuk hozzá a tejet és az olvasztott vajat. Szépen, simára dolgozzuk, kézi habverővel vagy robotgéppel is nyugodtan.
Ezután beleszitáljuk a lisztet és a sütőport, majd simára keverjük az egészet. Egy sűrű, de könnyen keverhető tésztát kell kapnunk.
3. A tojásfehérje felverése
A tojásfehérjéhez adjunk egy csipet sót, és kezdjük el felverni. Először közepes fokozaton, majd amikor kezd habosodni, váltsunk magasabbra.
Akkor jó, ha kemény habot kapunk, ami megáll a habverőn. De ne verjük túl, ne legyen száraz, darabos.
4. Hab óvatos beleforgatása
Most jön a kulcslépés. A tojásfehérjehabot több részletben, óvatos mozdulatokkal forgassuk bele a sárgás masszába. Ne törjük össze a habot, mert az adja majd a palacsinta légies szerkezetét.
Itt ne siettessük magunkat! Inkább lassan és finoman keverjünk, amíg egynemű, levegős tésztát nem kapunk.
5. Sütés: türelem és alacsony láng
Egy tapadásmentes serpenyőt (vagy palacsintasütőt) melegítsünk fel alacsony-közepes hőfokon. Tegyünk bele egy kevés vajat vagy olajat, majd egy evőkanállal adagoljunk bele kis halmokat a tésztából.
Ne lapítsuk le! Ezek nem a klasszikus vékony palacsinták. Inkább maradjanak pufik, úgy lesznek igazán habosak.
Fedő alatt (!) süssük őket oldalanként kb. 2-3 percig, amíg szépen megemelkednek, és aranybarnák lesznek. Ezután óvatosan fordítsuk meg őket, és süssük készre a másik oldalt is.
Fontos: Ha túl forró a serpenyő, kívülről hamar megég, belül viszont nyers marad. Ezért mindig alacsonyabb lángon süssünk.
Hogyan tálaljuk?
Most jön a legjobb rész! A habos palacsinta tálalása egy igazi kreatív műfaj.
Mutatunk néhány ötletet:
- Friss gyümölcsökkel: eper, málna, áfonya, banán – amit csak szeretünk.
- Tejszínhabbal vagy joghurttal: a könnyű hab mellé jöhet még több hab!
- Mézzel vagy juharsziruppal: egyszerű, de mennyei.
- Lekvárral vagy nutellával: ha édesszájúak vagyunk.
- Porcukorral megszórva: klasszikus, de mindig beválik.
Akár reggelire, akár desszertként kínáljuk, biztos, hogy mindenkit levesz a lábáról.
Mire figyeljünk?
Bár az elkészítés nem nehéz, van néhány dolog, amire érdemes figyelni:
- A tojásfehérjehab legyen kemény, de nem száraz.
- A sütésnél ne kapkodjunk – a habos palacsinta lassú tűzön sül tökéletesre.
- A tésztát frissen süssük ki, ne álljon sokáig, különben összeesik.
- A keverést ne géppel végezzük a végén – csakis spatulával vagy fakanállal.
Ha ezeket betartjuk, garantált a siker!
Egy kis variáció – ha valami mást próbálnánk
Nem csak édesen készíthetjük. Igen, jól olvastuk!
Egy kevés cukor kihagyásával és apróra vágott snidlinggel, sajttal vagy sonkával is kikeverhetjük a tésztát. Ez esetben inkább egy sós reggeli vagy villásreggeli fogás lesz belőle.
Próbáljuk ki reszelt sajttal a tetején – meglepően finom!
Tényleg megéri?
Igen! A habos palacsinta nemcsak mutatós és különleges, de könnyű és nem túl édes. Az állaga miatt sokan inkább ezt részesítik előnyben a klasszikus lapos változattal szemben.
Kicsit több időt igényel, mint a hagyományos, de higgyük el, minden perc megéri. Ráadásul, ha egyszer kipróbáljuk, utána már szinte automatikusan megy minden lépés.
Összességében
Amit ne felejtsünk el:
- A titok a tojásfehérje habjában rejlik.
- Ne süssük túl gyorsan.
- A kreativitásunkat bátran használjuk a tálalásnál.
- Lehet belőle édes és sós változat is.
- És ami a legfontosabb: élvezzük az elkészítést!
Reméljük, sikerült kedvet csinálnunk ehhez a mennyei habos csodához. Nálunk már többször is bekerült a vasárnapi kedvencek közé – és mindig elfogy az utolsó morzsáig.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Így készül a tökéletes diétás palacsinta zabpehelylisztből – Finom, laktató, egészséges!
Illatos almaszósz palacsintára – A reggelek titkos kedvence
Mennyei almás-fahéjas palacsinta – az ősz legillatosabb csábítása, amit nem lehet abbahagyni
Be the first to comment on "Puha, légies, ellenállhatatlan – így készül a tökéletes habos palacsinta"