Pillekönnyű palacsinta, ami elolvad a szádban – Ez a recept mindent visz!

Pillekönnyű palacsinta
Pillekönnyű palacsinta

Pillekönnyű palacsinta: a tökéletes recept, amit mindenki imádni fog

Kevés olyan étel van, amit annyian szeretnek, mint a palacsintát. Legyen szó vasárnapi reggeliről, gyerekzsúrról vagy csak egy kényeztető uzsonnáról, a palacsinta mindig jó választás.

De mi a titka annak, hogy a végeredmény ne csak finom, hanem pillekönnyű is legyen?

Ebben a cikkben megmutatjuk lépésről lépésre, hogyan készül a tökéletes állagú palacsinta, ami nem szakad, nem rágós, hanem szinte elolvad a szánkban.

Mi kell egy igazán könnyű palacsintához?

Nem kell bonyolult hozzávalókra gondolni. A legtöbb alapanyagot már most is megtaláljuk a konyhaszekrényben. Viszont a mennyiségek és az elkészítési mód nagyon nem mindegy.

Ami szükséges lesz:

  • 2 db tojás
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál cukor (elhagyható, ha sós tölteléket tervezünk)
  • kb. 4 dl tej
  • 1 dl szénsavas ásványvíz
  • 2 evőkanál olaj (plusz egy kevés a sütéshez)

Ezek az alapok, de már itt is van egy trükk: a szénsavas víz. Ettől lesz igazán levegős a tészta.

A tökéletes tészta titka

Sokan ott rontják el, hogy egy mozdulattal összeöntik a hozzávalókat, és gyorsan összekeverik. De nem sietünk! A jó palacsintatésztához idő és odafigyelés kell.

Így készítsük el a tésztát:

  1. A tojásokat üssük egy nagy tálba. Adjuk hozzá a sót és a cukrot, majd egy kézi habverővel keverjük simára.
  2. Fokozatosan adagoljuk a lisztet. Ne egyszerre tegyük bele az egészet, mert akkor nehezebb csomómentesre keverni.
  3. Lassan öntsük hozzá a tejet, miközben folyamatosan keverjük. Így a liszt szépen feloldódik, és sima, selymes tésztát kapunk.
  4. Jöhet a szénsavas ásványvíz és az olaj. Ezeket óvatos mozdulatokkal keverjük bele, nem kell túldolgozni.
  5. Pihentessük a tésztát legalább 30 percig. Ez alatt az idő alatt a liszt megszívja magát, és sokkal jobb állagú lesz a végeredmény.

A sütés aranyszabályai

A jó palacsintasütés egy kis rutint igényel, de pár próbálkozás után mindenki belejön.

Íme, amit érdemes betartani:

  • Használjunk tapadásmentes serpenyőt vagy jól bejáratott palacsintasütőt.
  • Az első palacsinta előtt kenjük ki vékonyan olajjal a serpenyőt. Ezt legegyszerűbben egy olajba mártott papírtörlővel tehetjük meg.
  • A serpenyő legyen forró, de ne túlhevített.
  • Öntsünk egy kisebb merőkanálnyi tésztát a közepére, majd körkörös mozdulattal terítsük szét.
  • Süssük 1-2 percig, amíg a szélei kezdik elengedni a serpenyőt, majd lapos fakanállal vagy szilikonlapáttal fordítsuk meg.
  • A másik oldalnak elég 30-60 másodperc.

Ha betartjuk ezeket a lépéseket, garantáltan vékony, rugalmas, mégis légies palacsintákat kapunk.

Töltelékek, amik megkoronázzák

A pillekönnyű palacsinta akkor lesz igazán emlékezetes, ha a töltelék is passzol hozzá. Itt tényleg csak a képzeletünk szabhat határt!

Pár klasszikus ötlet:

  • Házi baracklekvár – örök kedvenc, főleg ha kicsit savanykásabb az íze.
  • Nutella és banán – édes, selymes, gyerekek és felnőttek örömére.
  • Diós töltelék mézzel – ha valami laktatóbbra vágyunk.
  • Túró vaníliás cukorral és citromhéjjal – friss, üde ízvilág.
  • Fahéjas alma – főleg ősszel igazi kedvenc.

Sós változatban is működik: sonkás-sajtos, spenótos-ricottás, vagy akár hortobágyi módra töltve és sütőben átsütve.

Tippek és trükkök a biztos sikerhez

Még pár apró, de nagyon hasznos tanács, amitől valóban pillekönnyű lesz a palacsinta:

  • Ne nyomkodjuk sütés közben. Hagyjuk, hogy magától átsüljön.
  • Ha túl sűrű a tészta, adjunk még hozzá ásványvizet. Egy jó palacsintatészta inkább hígabb, mint sűrű.
  • Ne hagyjuk állni túl sokáig a kisült palacsintákat egymáson lefedve. Megpuhulnak, de el is áznak.
  • Tegyük langyos sütőbe a kész darabokat, ha sokat sütünk, és nem akarjuk, hogy kihűljenek.

Miért szeretjük annyira ezt a receptet?

Mert működik. És mindig. Akár hétvégén a családnak, akár vendégeknek, vagy csak magunknak egy fáradt hétköznap este. A hozzávalók egyszerűek, az elkészítés könnyen tanulható, a végeredmény pedig garantáltan mosolyt csal az arcokra.

És ami még jobb: nem csak finom, hanem könnyű is – nem ül meg a gyomorban, és nem kell utána órákig pihenni.

Lépésről lépésre – gyors összefoglaló

Ha újra elkészítenénk, ezt a kis emlékeztetőt nyugodtan használjuk:

  1. Tojás, cukor, só – keverés.
  2. Liszt adagolva – simára dolgozni.
  3. Tej fokozatosan – csomómentesen.
  4. Ásványvíz és olaj – finoman belekeverni.
  5. 30 perc pihentetés.
  6. Forró, kiolajozott serpenyő.
  7. Vékonyan szétteríteni – sütni, majd megfordítani.
  8. Ízlés szerinti töltelék – és már tálalhatjuk is!

Összességében

A palacsinta nem csak egy recept, hanem hangulat. Egy kis öröm, amit bármikor megengedhetünk magunknak. És ha már sütünk, miért ne legyen pillekönnyű?

Próbáljuk ki ezt a változatot, és garantáljuk, hogy többé nem lesz visszaút a nehéz, vastag palacsintákhoz.

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

A palacsinták királynője: így készül a réteges, habos csúsztatott palacsinta otthon

Zabos palacsinta, amitől reggel új ember leszel – Egészséges, laktató és isteni finom!

Almás palacsintatészta, amiért reggel is érdemes felkelni – puha, illatos és ellenállhatatlan!

Be the first to comment on "Pillekönnyű palacsinta, ami elolvad a szádban – Ez a recept mindent visz!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*