Pillekönnyű palacsinta: a tökéletes recept, amit mindenki imádni fog
Kevés olyan étel van, amit annyian szeretnek, mint a palacsintát. Legyen szó vasárnapi reggeliről, gyerekzsúrról vagy csak egy kényeztető uzsonnáról, a palacsinta mindig jó választás.
De mi a titka annak, hogy a végeredmény ne csak finom, hanem pillekönnyű is legyen?
Ebben a cikkben megmutatjuk lépésről lépésre, hogyan készül a tökéletes állagú palacsinta, ami nem szakad, nem rágós, hanem szinte elolvad a szánkban.
Mi kell egy igazán könnyű palacsintához?
Nem kell bonyolult hozzávalókra gondolni. A legtöbb alapanyagot már most is megtaláljuk a konyhaszekrényben. Viszont a mennyiségek és az elkészítési mód nagyon nem mindegy.
Ami szükséges lesz:
- 2 db tojás
- 25 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 1 evőkanál cukor (elhagyható, ha sós tölteléket tervezünk)
- kb. 4 dl tej
- 1 dl szénsavas ásványvíz
- 2 evőkanál olaj (plusz egy kevés a sütéshez)
Ezek az alapok, de már itt is van egy trükk: a szénsavas víz. Ettől lesz igazán levegős a tészta.
A tökéletes tészta titka
Sokan ott rontják el, hogy egy mozdulattal összeöntik a hozzávalókat, és gyorsan összekeverik. De nem sietünk! A jó palacsintatésztához idő és odafigyelés kell.
Így készítsük el a tésztát:
- A tojásokat üssük egy nagy tálba. Adjuk hozzá a sót és a cukrot, majd egy kézi habverővel keverjük simára.
- Fokozatosan adagoljuk a lisztet. Ne egyszerre tegyük bele az egészet, mert akkor nehezebb csomómentesre keverni.
- Lassan öntsük hozzá a tejet, miközben folyamatosan keverjük. Így a liszt szépen feloldódik, és sima, selymes tésztát kapunk.
- Jöhet a szénsavas ásványvíz és az olaj. Ezeket óvatos mozdulatokkal keverjük bele, nem kell túldolgozni.
- Pihentessük a tésztát legalább 30 percig. Ez alatt az idő alatt a liszt megszívja magát, és sokkal jobb állagú lesz a végeredmény.
A sütés aranyszabályai
A jó palacsintasütés egy kis rutint igényel, de pár próbálkozás után mindenki belejön.
Íme, amit érdemes betartani:
- Használjunk tapadásmentes serpenyőt vagy jól bejáratott palacsintasütőt.
- Az első palacsinta előtt kenjük ki vékonyan olajjal a serpenyőt. Ezt legegyszerűbben egy olajba mártott papírtörlővel tehetjük meg.
- A serpenyő legyen forró, de ne túlhevített.
- Öntsünk egy kisebb merőkanálnyi tésztát a közepére, majd körkörös mozdulattal terítsük szét.
- Süssük 1-2 percig, amíg a szélei kezdik elengedni a serpenyőt, majd lapos fakanállal vagy szilikonlapáttal fordítsuk meg.
- A másik oldalnak elég 30-60 másodperc.
Ha betartjuk ezeket a lépéseket, garantáltan vékony, rugalmas, mégis légies palacsintákat kapunk.
Töltelékek, amik megkoronázzák
A pillekönnyű palacsinta akkor lesz igazán emlékezetes, ha a töltelék is passzol hozzá. Itt tényleg csak a képzeletünk szabhat határt!
Pár klasszikus ötlet:
- Házi baracklekvár – örök kedvenc, főleg ha kicsit savanykásabb az íze.
- Nutella és banán – édes, selymes, gyerekek és felnőttek örömére.
- Diós töltelék mézzel – ha valami laktatóbbra vágyunk.
- Túró vaníliás cukorral és citromhéjjal – friss, üde ízvilág.
- Fahéjas alma – főleg ősszel igazi kedvenc.
Sós változatban is működik: sonkás-sajtos, spenótos-ricottás, vagy akár hortobágyi módra töltve és sütőben átsütve.
Tippek és trükkök a biztos sikerhez
Még pár apró, de nagyon hasznos tanács, amitől valóban pillekönnyű lesz a palacsinta:
- Ne nyomkodjuk sütés közben. Hagyjuk, hogy magától átsüljön.
- Ha túl sűrű a tészta, adjunk még hozzá ásványvizet. Egy jó palacsintatészta inkább hígabb, mint sűrű.
- Ne hagyjuk állni túl sokáig a kisült palacsintákat egymáson lefedve. Megpuhulnak, de el is áznak.
- Tegyük langyos sütőbe a kész darabokat, ha sokat sütünk, és nem akarjuk, hogy kihűljenek.
Miért szeretjük annyira ezt a receptet?
Mert működik. És mindig. Akár hétvégén a családnak, akár vendégeknek, vagy csak magunknak egy fáradt hétköznap este. A hozzávalók egyszerűek, az elkészítés könnyen tanulható, a végeredmény pedig garantáltan mosolyt csal az arcokra.
És ami még jobb: nem csak finom, hanem könnyű is – nem ül meg a gyomorban, és nem kell utána órákig pihenni.
Lépésről lépésre – gyors összefoglaló
Ha újra elkészítenénk, ezt a kis emlékeztetőt nyugodtan használjuk:
- Tojás, cukor, só – keverés.
- Liszt adagolva – simára dolgozni.
- Tej fokozatosan – csomómentesen.
- Ásványvíz és olaj – finoman belekeverni.
- 30 perc pihentetés.
- Forró, kiolajozott serpenyő.
- Vékonyan szétteríteni – sütni, majd megfordítani.
- Ízlés szerinti töltelék – és már tálalhatjuk is!
Összességében
A palacsinta nem csak egy recept, hanem hangulat. Egy kis öröm, amit bármikor megengedhetünk magunknak. És ha már sütünk, miért ne legyen pillekönnyű?
Próbáljuk ki ezt a változatot, és garantáljuk, hogy többé nem lesz visszaút a nehéz, vastag palacsintákhoz.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
A palacsinták királynője: így készül a réteges, habos csúsztatott palacsinta otthon
Zabos palacsinta, amitől reggel új ember leszel – Egészséges, laktató és isteni finom!
Almás palacsintatészta, amiért reggel is érdemes felkelni – puha, illatos és ellenállhatatlan!
Be the first to comment on "Pillekönnyű palacsinta, ami elolvad a szádban – Ez a recept mindent visz!"