A legegyszerűbb palacsinta recept – csak egy pohár kell hozzá!

Poharas palacsinta recept
Poharas palacsinta recept

Poharas palacsinta recept – Egyszerűbb már nem is lehetne!

Szerintünk a palacsinta az egyik leguniverzálisabb étel: reggelire, ebédre vagy vacsorára is simán megállja a helyét. Nincs szükség mérlegre, bonyolult hozzávalókra vagy hosszú előkészületekre. Elég egy egyszerű bögre vagy pohár – és már keverhetjük is a tésztát.

Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan készül a poharas palacsinta, amit akár gyerekekkel együtt is összedobhatunk.

Miért jó a poharas palacsinta?

Sokan a klasszikus palacsintareceptre esküsznek, de valljuk be: amikor gyorsan kell valami finom, jól jön egy olyan recept, amit mérleg nélkül is el tudunk készíteni. Csak előkapjuk a konyhaszekrényből a kedvenc vizes- vagy joghurtospoharunkat, és ezzel mérjük ki az alapanyagokat.

Nem kell aggódni a grammok miatt – itt a mennyiségek arányán van a hangsúly, nem a dekákon. Ráadásul kevesebb mosogatni való is marad utána, és az sem utolsó szempont!

Hozzávalók (1,5–2 dl-es pohárral mérve)

  • 2 pohár liszt (finomliszt, de lehet fele teljes kiőrlésű is)
  • 2 tojás
  • 1,5 pohár tej
  • 1 pohár szódavíz vagy buborékos ásványvíz
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 1/2 pohár szódavíz (ha hígítani kell még a tésztát)
  • olaj a sütéshez (kb. 1-2 evőkanál a tésztába is mehet)

Ez az alaprecept kb. 12-14 vékony palacsintára elég, attól függően, mekkora a serpenyőnk és mennyire hígítjuk a tésztát.

Lépésről lépésre – Így készül a poharas palacsinta

1. lépés – Készítsük elő az alapanyagokat

Először is vegyük elő a hozzávalókat. A tej lehet sima, laktózmentes vagy növényi is, ha épp arra van szükség. A lisztet nem muszáj átszitálni, de ha van rá időnk, könnyedebb lesz a tészta.

A tojásokat törjük fel egy nagy tálba. Ez lesz az indulópont.

2. lépés – Keverjük össze a nedves hozzávalókat

A tojásokhoz öntsük hozzá a tejet és a szódavizet. Egy kézi habverővel keverjük simára. Nem kell habosra verni, csak legyen egynemű a keverék.

Ha szeretjük, egy kis vaníliás cukrot vagy reszelt citromhéjat is adhatunk hozzá.

3. lépés – Jöhet a liszt és a cukor

Most jön a liszt, a cukor és a csipet só. Ezeket egy másik tálban elkeverhetjük előre, de akár közvetlenül is a nedves keverékhez adhatjuk. Mi általában egyszerre szórjuk bele, és habverővel csomómentesre keverjük. Ha túl sűrű a tészta, nyugodtan adjunk még egy kis szódavizet hozzá.

Fontos: a tészta akkor jó, ha tejszín állagú, azaz se túl híg, se túl sűrű. Folyós, de nem vízszerű.

4. lépés – Pihentessük egy kicsit

Nem kötelező, de jót tesz neki, ha legalább 10-15 percet pihen. Ezalatt a liszt szépen megszívja magát a nedvességgel, és könnyebben süthetővé válik a tészta.

Közben elővehetjük a serpenyőt, és megnézhetjük, van-e elég lekvárunk, nutellánk vagy túrónk a töltelékhez.

5. lépés – Süssük ki a palacsintákat

Egy serpenyőt hevítsünk fel, és kenjük ki kevés olajjal vagy vajjal. Az első palacsinta előtt mindig érdemes egy picit több zsiradékot tenni, hogy ne ragadjon le.

Öntsünk egy merőkanálnyi tésztát a serpenyő közepére, és körkörös mozdulattal oszlassuk el. Közepes lángon süssük 1-2 percig, majd fordítsuk meg és süssük még fél-1 percig.

Jel: ha a széle kezd elválni, és a teteje már nem folyik, akkor lehet fordítani.

6. lépés – Tálalás és töltés

A friss palacsintákat pakoljuk egy tányérra, és fedjük le alufóliával vagy egy másik tányérral, hogy ne hűljenek ki. Amikor mind kész, jöhet a töltés.

Néhány ötlet:

  • Házi barack- vagy szilvalekvár
  • Fahéjas cukor
  • Túrókrém mazsolával
  • Nutella és banán
  • Diós-cukros töltelék
  • Vaníliapuding vagy gesztenyemassza

A lehetőségek száma végtelen. Ráadásul a tészta semleges ízű, így akár sós változatban is működik, például sonkával és sajttal töltve.

Extra tippek, ha még tökéletesebbre vágyunk

  • Tésztavastagság: Ha vékonyabb palacsintát szeretnénk, hígítsuk egy kis szódával vagy tejjel.
  • Állagjavítás: Egy kanál olajat a tésztába keverve kevésbé fog leragadni a serpenyőben.
  • Ízesítés: Egy kis rumaroma, citromhéj vagy vanília remekül passzol a tésztába.
  • Előre is elkészíthető: A tésztát akár előző este is bekeverhetjük, és hűtőben tárolhatjuk. Másnap reggelre még jobban összeérnek az ízek.
  • Gluténmentes változat: Próbáljuk ki rizsliszttel, zabpehelyliszttel vagy mandulaliszttel. Egy kis kísérletezéssel simán elérhetjük a kívánt állagot.

Mitől lesz igazán jó egy palacsinta?

Sokszor azt hisszük, hogy a titok valamilyen különleges hozzávalóban rejlik. Pedig a siker kulcsa a türelem és a megfelelő állag. Nem kell pánikba esni, ha az első nem sikerül – az a „próbasütés”. A másodiktól kezdve már minden menni fog, mint a karikacsapás.

És ne felejtsük: a palacsinta hangulatot teremt. Legyen szó vasárnap reggelről, egy hűvös hétköznap estéről vagy családi hétvégéről, mindig mosolyt csal az arcokra.

Összességében

Poharas palacsinta egyszerűen:

  • Nem kell mérleg, csak egy pohár.
  • Csupán 6-7 alapanyag, ami szinte minden konyhában megtalálható.
  • 15 perc alatt kész a tészta, és 20 perc alatt ki is süthetjük az egészet.
  • A végeredmény: vékony, puha, könnyű palacsinták, amiket mindenki imád.

Reméljük, Ti is annyira szeretitek majd ezt a poharas verziót, mint mi. Ha kipróbáljátok, írjátok meg kommentben, mivel töltöttétek, vagy milyen extrát adtatok hozzá!

Mert ha valami egyszerű és finom – az a poharas palacsinta.

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Zabos palacsinta, amitől reggel új ember leszel – Egészséges, laktató és isteni finom!

Almás palacsintatészta, amiért reggel is érdemes felkelni – puha, illatos és ellenállhatatlan!

A palacsinták királynője: így készül a réteges, habos csúsztatott palacsinta otthon

Be the first to comment on "A legegyszerűbb palacsinta recept – csak egy pohár kell hozzá!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*