Protein palacsinta zabliszttel – finom, egészséges és laktató reggeli minden napra
Egy reggeli, amitől jóllakunk, nem leszünk rosszul, sőt, még büntetlenül élvezhetjük is? Igen, létezik! A protein palacsinta zabliszttel pontosan ilyen. Egyszerre laktató, egészséges és isteni finom. Ha mi is unjuk már a szokásos zabkását vagy tojásrántottát, akkor itt az ideje, hogy kipróbáljuk ezt a változatos, fehérjében gazdag finomságot.
Ebben a cikkben nemcsak azt mutatjuk meg, miért jó választás a zabliszt és a proteinpor párosa, hanem lépésről lépésre végigvezetünk a recept elkészítésén is.
Miért éppen zabliszt?
A zabliszt egy igazi jolly joker. Nemcsak gluténmentes alternatíva lehet (ha garantáltan gluténmentes zabpehelyből készül), hanem lassan felszívódó szénhidrátokat is tartalmaz, így sokáig jóllakottságérzetet biztosít. Emellett rengeteg rost van benne, ami segíti az emésztést és jót tesz a vércukorszintnek is.
Sokan azért választják a zablisztet, mert nem okoz hirtelen vércukor-ingadozást, mint például a sima finomliszt. Ráadásul az íze is semleges, ami remek alapot ad az édes és sós változatokhoz is.
Miért tegyünk proteinport a palacsintába?
Nem kell testépítőnek lennünk ahhoz, hogy szükségünk legyen megfelelő mennyiségű fehérjére. A proteinpor (növényi vagy tejsavó alapú) segít abban, hogy már reggel bevigyünk egy nagy adag fehérjét – különösen akkor, ha sportolunk, fogyókúrázunk vagy csak egyszerűen szeretnénk energikusak maradni délig.
A fehérje nemcsak az izomépítéshez kell, hanem hozzájárul az anyagcsere megfelelő működéséhez is. A protein palacsinta tökéletes módja annak, hogy észrevétlenül növeljük a napi fehérjebevitelünket – anélkül, hogy lemondanánk az ízekről.
Hozzávalók 2 adaghoz
Ez az adag nagyjából 6 kisebb méretű palacsintát eredményez. Ha többen vagyunk, nyugodtan duplázzuk meg a mennyiségeket.
- 2 db tojás
- 60 g zabliszt
- 1 adag (kb. 30 g) vaníliás vagy natúr proteinpor
- 1 dl tej vagy növényi ital (pl. mandula-, zab- vagy rizstej)
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 evőkanál görög joghurt vagy natúr joghurt (elhagyható, de puhábbá teszi a tésztát)
- 1 teáskanál kókuszolaj vagy vaj a sütéshez
- opcionálisan: 1 teáskanál eritrit, méz vagy juharszirup, ha édesebb palacsintát szeretnénk
Lépésről lépésre: Így készül a tökéletes protein palacsinta zabliszttel
1. lépés – A száraz hozzávalók összekeverése
Egy tálban keverjük össze a zablisztet, a proteinport és a sütőport. Ez lesz a palacsintánk alapja. Ha szeretnénk édesíteni, itt hozzáadhatjuk az eritritet vagy egyéb édesítőt.
2. lépés – A nedves hozzávalók hozzáadása
A tojásokat üssük fel, és keverjük el a tejjel (vagy növényi itallal) és a joghurttal. Ezután öntsük a nedves keveréket a száraz hozzávalókhoz, majd keverjük csomómentesre. Ha túl sűrű a massza, adjunk még hozzá egy kevés folyadékot.
3. lépés – Pihentetés (opcionális, de ajánlott)
Ha van időnk, hagyjuk állni a tésztát 5-10 percig. A zabliszt ettől szépen megszívja magát, és a tészta még selymesebb lesz.
4. lépés – Sütés
Melegítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt, majd kenjük ki vékonyan kókuszolajjal vagy vajjal. Egy nagyobb evőkanálnyi tésztát tegyünk a serpenyőbe, és formázzunk belőle kis kerek palacsintát. Közepes lángon süssük meg az egyik oldalát, amíg apró buborékok nem jelennek meg a tetején, majd fordítsuk meg, és süssük aranybarnára.
5. lépés – Tálalás
Ha elkészültünk, jöhet a legjobb rész: a tálalás. Halmozzuk egymásra a palacsintákat, locsoljuk meg joghurttal, mézzel, szórjuk meg gyümölcsökkel vagy diófélékkel. A lehetőségek tárháza végtelen.
Milyen ízesítéssel próbáljuk ki?
Imádjuk, hogy ezek a palacsinták szinte bármilyen ízvilághoz passzolnak. Néhány ötlet:
- Almás-fahéjas: reszelt almát keverjünk a tésztába, és hintsük meg fahéjjal.
- Csokis-banános: banánkarikákkal és cukormentes étcsoki darabokkal turbózhatjuk.
- Bogyós gyümölcsös: áfonya, málna vagy eper – mind fantasztikus választás.
- Mogyoróvajas: egy kanál mogyoróvaj a tetején, és kész is a „desszert-reggeli”.
Mit tegyünk, ha marad?
A protein palacsinta nemcsak frissen jó. Ha marad belőle, becsomagolva hűtőben 2-3 napig simán eláll. Reggelente csak meg kell melegítenünk (akár pirítóban is!), és már kész is a gyors, egészséges napindító.
Akár munkahelyre is vihetjük magunkkal, ha valami laktató és tápláló uzsonnára vágyunk. Hordozható, könnyen fogyasztható, és garantáltan finom.
Gluténmentes, laktózmentes vagy vegán változat?
Természetesen! A zabliszt gluténmentes zabpehelyből készítve remek alternatíva lisztérzékenyeknek is. A tejet növényi itallal, a tojást lenmag-tojással (1 evőkanál lenmag + 3 evőkanál víz), a joghurtot pedig kókuszjoghurttal helyettesíthetjük. A proteinport is választhatjuk növényi alapúként, így a recept máris teljesen vegán.
Tippek, trükkök a tökéletes állaghoz
- Ne süssük túl erős lángon, különben kívül gyorsan megég, belül viszont nyers marad.
- A tészta állaga legyen sűrű, de könnyen kanalazható – ha túl híg, nem fog formát tartani.
- Ha ropogós szélekre vágyunk, a serpenyő szélére is csorgassunk egy pici olajat.
- Aki nagyon siet, használhat shakeres módszert is: minden hozzávalót beletöltünk, összerázzuk, és már süthetünk is.
Összességében
Miért szeretjük annyira?
Mert egyszerű. Mert gyors. Mert tápláló. És ami a legfontosabb: mert finom! A protein palacsinta zabliszttel nemcsak a reggeleinket dobhatja fel, de segíthet abban is, hogy jobban odafigyeljünk magunkra anélkül, hogy lemondanánk az élvezetekről.
Ha eddig még nem próbáltuk, most itt az alkalom. Egy kis kísérletezés, némi kreativitás, és garantáltan olyan reggelink lesz, amit újra és újra szeretnénk majd elkészíteni.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Ezért keverj szódabikarbónát a palacsintatésztába – puhább, mint valaha!
Puha, vékony, csomómentes – A klasszikus palacsintatészta lépésről lépésre
Palacsinta ásványvíz nélkül? Így lesz még finomabb, mint a buborékos verzió!
Be the first to comment on "Reggeli, ami építi az izmaid – Protein palacsinta zabliszttel."