A tökéletes palacsinta titka – így készítsük el a klasszikus tésztát
A palacsinta az egyik legnépszerűbb, legsokoldalúbb étel. Lehet édes vagy sós, vékony vagy vastag, reggelire vagy vacsorára – minden formában szeretjük. De a tökéletes palacsintához először egy jól eltalált tésztára van szükség. Ezen áll vagy bukik az egész élmény.
Sokan azt hiszik, hogy ez csak pár összekevert alapanyag. Valójában viszont a jó palacsinta tészta egy kis odafigyelést is igényel. Most megmutatjuk, hogyan készíthetjük el mi is otthon, gyorsan, egyszerűen, felesleges bonyodalmak nélkül.
Alapanyagok, amiket biztosan megtalálunk otthon
Az egyik legjobb dolog a palacsintában, hogy szinte mindig kéznél vannak az alapjai. Ha valaha is álltunk a hűtő előtt azon gondolkodva, mit főzzünk egy kis semmiből – nos, a palacsinta ilyenkor igazi megmentő lehet.
Hozzávalók kb. 10-12 darabhoz:
- 25 dkg finomliszt
- 2 egész tojás
- 1 csipet só
- kb. 5 dl tej
- 1 dl szódavíz vagy buborékos ásványvíz
- 1 evőkanál olaj a tésztába (plusz egy kevés a sütéshez)
Ez a klasszikus recept, amit kedvünkre variálhatunk – de erről majd később.
Hogyan álljunk neki? – Lépésről lépésre útmutató
Nem kell profi szakácsnak lennünk, hogy jó palacsintát süssünk. Viszont érdemes betartani néhány alapszabályt, hogy ne legyen se túl sűrű, se túl híg, és ne ragadjon le a serpenyőben.
1. lépés – A tojásokat feltörjük, elkeverjük
Első lépésként vegyünk egy nagyobb tálat. Törjük bele a két tojást, és egy villával vagy kézi habverővel lazán keverjük össze. Nem kell habosra, elég, ha szép egynemű lesz.
2. lépés – Jöhet a liszt és a só
Adjuk hozzá a lisztet és a csipet sót. Először csak egy kis adag tejet öntsünk hozzá – így könnyebb csomómentesre keverni. Dolgozzunk spatulával vagy kézi habverővel, nem kell gép, sőt – jobb is nélküle.
Tipp: ha egy kis lisztet először átszitálunk, könnyebb dolgunk lesz, és még levegősebb lehet a tészta.
3. lépés – Folyamatosan adagoljuk a tejet
Amikor már sima az alapmassza, apránként adjuk hozzá a többi tejet. Folyamatosan keverjük közben, hogy ne legyenek benne lisztcsomók.
Ne ijedjünk meg, ha elsőre sűrűnek tűnik – ilyennek kell lennie, amíg nem kerül bele az összes tej.
4. lépés – Laza buborékok a szódavíztől
Ha már egynemű és híg a tészta, öntsük hozzá a szódavizet. Ettől lesz igazán könnyű és légies a palacsinta. Ne hagyjuk ki!
Ezután keverjük bele az evőkanál olajat is. Ez segít abban, hogy kevésbé tapadjon le a tészta, és ne kelljen minden darabhoz külön olajozni a serpenyőt.
5. lépés – Pihentessük!
Nagyon fontos lépés, amit sokan kihagynak: a tésztát legalább 20-30 percig pihentessük. Ezalatt a liszt „megdagad”, az ízek összeérnek, és a végeredmény sokkal finomabb lesz.
Takarjuk le a tálat egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk a pulton.
A sütés művészete – így lesz szép, aranybarna minden palacsinta
A palacsinta sütése egyszerűnek tűnik, de van benne némi trükk. A megfelelő hőmérséklet, a jó serpenyő és egy kis türelem mind hozzátartozik.
Serpenyő kiválasztása
A legjobb, ha egy tapadásmentes serpenyőt használunk, de egy jól bejáratott vas- vagy zománcozott serpenyő is megteszi. A lényeg, hogy ne ragadjon le a tészta.
Első sütés – mindig egy próbadarab
Az első palacsinta általában nem szép. Ez a serpenyő „bejáratása”, úgyhogy ne keseredjünk el, ha nem tökéletes. Ezt szokás szerint megesszük állva, a tűzhely mellett.
Olajozás
Az első darab előtt egy ecsettel vagy papírtörlővel kenjünk egy kevés olajat a serpenyőbe. A további sütések során csak akkor kell újra olajozni, ha látjuk, hogy kezd tapadni.
Öntés, forgatás, szedés
Egy merőkanálnyi tésztát öntsünk a forró serpenyő közepébe, majd körkörös mozdulattal forgassuk meg, hogy a tészta szétterüljön. Ha vékonyabb palacsintát szeretnénk, kevesebb tészta is elég.
Kb. 1-2 perc múlva – amikor a szélek kezdik elválasztani magukat a serpenyőtől – fordítsuk meg egy lapáttal vagy ügyes mozdulattal dobjuk fel. A másik oldal már rövidebb idő alatt sül meg.
Tegyük félre, jöhet a következő.
Milyen legyen a palacsinta állaga?
A jó palacsinta vékony, de nem szakadós. Puha, enyhén rugalmas, nem ropogós, és szép aranysárga. Az illata már önmagában meghozza az étvágyat.
Ha túl sűrű a tészta, nehezen terül el, és vastag lesz. Ilyenkor adjunk hozzá még egy kevés tejet vagy szódavizet.
Ha túl híg, akkor viszont nem tapad meg jól a serpenyőn, és nehezen fordítható. Ekkor keverjünk bele egy evőkanál lisztet.
Variációk – ha egy kis extra ízre vágyunk
Az alaprecept tökéletes, de ha szeretnénk kicsit feldobni, rengeteg lehetőségünk van.
- Vaníliás palacsinta: tegyünk a tésztába 1 csomag vaníliás cukrot vagy pár csepp vaníliaaromát.
- Citromos verzió: reszeljünk bele egy citrom héját – fantasztikus illatot és ízt ad!
- Sós palacsinta: hagyjuk ki a cukrot, tegyünk bele több sót, és töltsük sonkával, sajttal, tejföllel.
- Kakaós tészta: 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor és egy kis cukor – kész is a csokis változat.
És mivel töltsük meg?
Ez az, amit tényleg nem lehet megunni. A palacsinta olyan, mint egy üres vászon – bármivel megtölthetjük.
Íme néhány klasszikus ötlet:
- Lekváros – barack, szilva, eper – mindegyik tökéletes választás.
- Diós vagy mákos – porcukorral elkeverve, egy kis tejjel meglocsolva.
- Túrós – vaníliás cukorral, citromhéjjal és tejföllel keverve.
- Nutellás, banános, fahéjas cukros – ezek már igazi desszertnek is beillenek.
Tárolás, újramelegítés – ha maradna pár darab
Ha véletlenül nem fogyna el az összes (bár ez ritkán történik meg…), a palacsintát légmentesen lefedve hűtőben 2-3 napig is eltarthatjuk. Újramelegíthetjük serpenyőben, mikróban vagy akár sütőben is.
A tészta maga is tárolható: hűtőben egy napig simán eláll, de sütés előtt keverjük át alaposan.
Összességében
A palacsinta tészta készítése nem bonyolult – csak egy kis odafigyelés, és garantált a siker. Használjunk egyszerű alapanyagokat, tartsuk be a pihentetést, és süssük türelemmel.
Akár klasszikus, akár extra ízesítéssel készítjük, egy jó palacsinta mindig mosolyt csal az arcokra. És persze jó társaságban az igazi – készítsünk nagy adagot, és osszuk meg a családdal, barátokkal!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Mennyei almás-fahéjas palacsinta – az ősz legillatosabb csábítása, amit nem lehet abbahagyni
Így készül a tökéletes diétás palacsinta zabpehelylisztből – Finom, laktató, egészséges!
Be the first to comment on "Puha, vékony, csomómentes – A klasszikus palacsintatészta lépésről lépésre"